Karin Ferneborg: Har du ingen flygskam i kroppen?

Sölvesborg Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Ni som tar ut er semester på vintern för att unna resa till Thailand eller andra tropiska länder.

Har ni någon flygskam i kroppen?

Flygskam är ett av fjolårets nyord och innebär helt enkelt en skamkänsla över att resa med flyg på grund av utsläpp och annat som är förenligt med flyg.

Ett annat nytt ord som kvalat in är lårskav. Alla som burit klänning under årets heta svenska sommar kan nog räcka upp handen på den.

Jag är helt övertygad om att kvinnor i alla tider drabbats av lårskav och det är synd att det ska ta flera 100 år för språkrådet att införa ett ord för en vanlig åkomma.

Ett desto nyare ord är också ett helt nytt fenomen. Det är ordet swishjournalist som innebär att man helt enkelt ber sina läsare swisha en slant för att kunna finansiera sin journalistik.

Årets nyordlista består av totalt 32 nya ord som på olika sätt ska sammanfatta Sveriges 2018. Under fjolåret dominerade politik och teknik vårt språkbruk. Ett av dessa ord är exempelvis cyberhygien som helt enkelt står för sunt förnuft på nätet. Ett annat tekniskt ord är ”dm:a” som står för direktmeddelande och skickas exempelvis på Twitter, Facebook och Instagram. Ett direktmeddelande skickas privat mellan varandra. Andra ord som anspelar på den nya tekniken är explainer, som är en kort förklarande film som visas på nätet och nätläkare som inte längre behöver någon vidare presentation.

Sveriges regeringsbrist har också smittat av sig på nyorden. Ordet mandatpingis har tagit sig en av de åtråvärda 32 platserna och innebär en rösträkning där små förändringar gör att mandaten hoppar mellan olika partier.

Vilka nyord som får stå för 2019 kan vi än bara sia om. Men ordet mandatpingis tror jag blir väl använt under året. I alla fall så länge vi saknar regering.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.