Knarkvåg i Sölvesborg

Sölvesborg Artikeln publicerades
Antalet narkotikabrott under senare år i Sölvesborg. Den röda stapeln visar juni 2016.Statistiken från Brottsförebyggande rådet har bearbetats av Journalism++ och Nyhetsbyrån Siren.
Antalet narkotikabrott under senare år i Sölvesborg. Den röda stapeln visar juni 2016.Statistiken från Brottsförebyggande rådet har bearbetats av Journalism++ och Nyhetsbyrån Siren.

Ett trist rekord har slagits i juni, mer än dubbelt så många narkotikabrott anmäldes. Enligt polisen ligger ett stort antal beslag under Sweden Rock bakom ökningen.

Även stöldbrotten har ökat markant i Sölvesborg under våren.

I juni 2016 anmäldes 43 narkotikabrott i Sölvesborgs kommun. Antalet anmälningar är mer än dubbelt så många som snittet för juni sedan 2008.

– Vi hade ett enormt antal narkotikabrott under Sweden Rock. Folk har verkligen "gått på påsar" där i år, säger kommissarie Richard Lindberg, polisen.

Vilka droger rör det sig om?

– Cannabis är vanligast men vi beslagtar även en del amfetamin. Och kokainet har börjat smyga sig in.

Lindberg ger även en annan förklaring till att antalet anmälda narkotikabrott skenat i Sölvesborg under våren 2016

– Narkotika är ett aktivitetsbrott. Ju mer arbete vi lägger ner i ett område, desto mer hittar vi. Så har det varit de senaste månaderna i Sölvesborg – som även normalt är ett fokusområde.

Varför är det så?

– Många missbrukare bor och rör sig i området. Det syns tydligt i siffrorna just nu.

Förra året anmäldes 13 narkotikabrott i juni, 2014 var det 22. Hittills i år har antalet knarkbrott visat en stigande kurva, särskilt vad gäller våren och sommaren så här långt:

Januari: 7

Februari: 5

Mars: 4

April: 10

Maj: 17

Juni: 43

Även i polisens nya statistik för stöldbrott utmärker sig Sölvesborg negativt. Över 450 anmälda stöldbrott under det första halvåret är en anmärkningsvärt hög siffra.

Stöldnoteringen för juni månad – 215 brott – är den högsta för en enskild månad i Sölvesborg på fyra år.

– Stölderna hänger samman med knarket. Många missbrukare finansierar sina vanor genom att stjäla, säger Rickard Lindberg.

Vad gör polisen för att bromsa den här dubbla brottsvågen?

– Hela den här regioen är ett ständigt fokusområde för os när det gäller narkotika, stölder och hälerier. Ju mer polisen gör desto mer upptäcker vi.

Det innebär att "bra" statistik kan innebära ett stort mörkertal?

– Dert är naturligtvis ett problem. Och en resursfråga.