Ledning för 15 miljoner ska lösa vattenbristen

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Förra sommaren körde tankbilar i skytteltrafik till Bromölla för att klara vattenförsörjningen. I år är man bättre förberedd med två nya borror och att Bromölla förser Valje med vatten.
Foto:Gunnel Persson
Förra sommaren körde tankbilar i skytteltrafik till Bromölla för att klara vattenförsörjningen. I år är man bättre förberedd med två nya borror och att Bromölla förser Valje med vatten.

Sölvesborgs Energi köper 100 000 kubikmeter vatten av Bromölla. Det betyder att grannkommunen tar ansvar för Valje. Dessutom ska en ny vattenledning byggas mellan kommunerna för 15 miljoner kronor.

– Detta betyder att vi får cirka fem procent av produktionen från Bromölla, men vi ska också bygga en ny ledning till Bromölla. Denna ska vara klar nästa år och då finns det möjlighet att köpa mer vatten av Bromölla, säger Charlotta Wildt-Persson, VA-chef på Sölvesborg Energi.

Förra året blev delar av Sölvesborg utan vatten eftersom ledningsnätet inte klarar att disponera allt vatten.

– Vi ska förutom att vi vänder på ledningen när det gäller Valje så har vi även två nya borror som ska förse kommunen med vatten, säger hon.

Sölvesborg tar varje år ut 2,2 miljoner kubikmeter och det är en bit över medel bland kommuner.

Charlotta Wildt-Persson menar att samverkan mellan kommuner är ett måste för att lösa vattentillgången i framtiden.

Problemet med att vattnet inte räcker till i Sölvesborg har eskalerat under de tre senaste somrarna. När bristen var akut förra sommaren har samarbetet ställts på sin spets. Under en kort tid var vattenbristen så akut i Sölvesborg att man tvingades transportera vatten med tankbil från Bromölla. Detta är något som Energibolaget vill undvika.

Får vi ett nytt bevattningsförbud nästa sommar?

– Det hoppas jag inte. Jag tror att tillskottet av de två nya borrorna som ska vara inkopplade i vår ska täcka behovet. Dessutom har vi även sett över ledningsnätet.

Charlotta Wildt-Persson menar att bristen på vatten bland annat handlar om ett förändrat beteende hos kommuninvånarna och beror mycket på att man installerar pooler och vattnar trädgårdar.

VA-chefen tycker det är viktigt att understryka att vi måste börja förändra våra vanor och tänka på att vattnet ändå är en begränsad tillgång.

Dricksvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel. Vi har tillgång till det dygnet runt direkt i kranen. Det är gott, hälsosamt, lokalproducerat och kostar bara fyra öre per liter. I priset ingår även skydd av vattentäkter, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten.

Svenskt vatten har korat Bromöllas kranvatten till godast i Sverige. Nu kan det även snart även bli Sölvesborgs.