Sölvesborgs framtid vilar i hennes händer

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Kith Mårtensson (M) kan avgöra vem som ska styra kommunen.
Foto: Karin Ferneborg
Kith Mårtensson (M) kan avgöra vem som ska styra kommunen.

Det blir Moderaterna som kan avgöra vem som ska styra Sölvesborg.

Moderaterna har på löpande band bjudit in olika partier till sin partilokal för förhandlingar om regeringsmakten. I måndags träffades Moderater och Sverigedemokrater bakom stängda dörrar. Men frågan är om Moderaterna vågar ta risken att skapa en svekdebatt inom partiet om väljer att lägga sig platt för det större Sverigedemokraterna.

Tidigare var signalerna starka att hålla ihop Alliansen. Men under de senaste åren har L valt att ställa sig utanför Alliansen och rösta på en rödgrön budget, men också sökt samarbete med SoL-partiet.

Skulle partiet samverka med SD så kommer de också sänka allt vad Allianssamarbete heter för en lång tid framåt. Men största risken är om fotfolket överger partiet. Enligt uppgift är det partieliten som vill se en samverkan eller ett samarbete med SD. Moderaterna har gjort tre dåliga val på raken.Det finns en otålighet att inte få iscensätta sina vallöften.

Partiets förstanamn Kith Mårtensson har tidigare klargjort att partiet går till val för ett maktskifte och att man vill ha en ny Alliansregering. Hon har dock varit tydlig med att de kan samarbeta över sakfrågor med SD och övriga partier.

Samtidigt pågår en bitter strid om vem som ska leda partiet. Det är fullmäktigegruppen som i höst avgör. Huvudkandidaterna är Kith Mårtensson och Emilie Pilthammar.

Idag finns tre tydliga falanger i partiet: en kärna av gammelmoderater, nyliberaler och en falang på Lister som är öppna för ett närmare samarbete med SD.