Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Negerbyn” får nytt namn på fredag

I över 40 år har ett villaområde i Mjällby i folkmun hetat ”Negerbyn”. Det har varit så etablerat att man till och med internt på Sölvesborgshem har kallat området för det.
Men nu är det slut på det. På fredag kommer en jury av anställda på Sölvesborgshem och politiker att presentera ett nytt namn för villaområdet.
Sölvesborg • Publicerad 26 juni 2012
Foto: Jörgen Klinthage

– Vi håller det hemligt fram till fredag, men så mycket kan jag säga att det är de boende själva som kommit med namnförslaget. Ett namn som vi också tycker är bra, säger Sölvesborgshems styrelseordförande Per-Olov Larsen (S).

Som Sydöstran tidigare berättat ansåg Sölvesborgshems vd Lars-Göran Björklund att Negerbyn inte var något passande namn.

Annons

Han antydde att det i ordet neger finns ett kränkande tonfall och rasistiska implikationer.

– Tänk dig själv om det kommer hit någon som är svart och frågar om vi har några lediga lägenheter och vi svarar: Jo, i Negerbyn? Nej, det går inte. Det låter ju inte klokt, sa han i en intervju tidigare i år till Sydöstran.

Lars-Göran Björklund ville ändra namnet till Slottsstaden, men det ansåg Sölvesborgshems styrelseordförande Per-Olov Larsen (S) var ett missvisande namn. I stället beslöt Sölvesborgshems styrelse att en namntävling skulle utlysas.

Att området en gång fick namnet Negerbyn berodde på att skorstenarna till de små radhusen var svarta och att husen såg ut som små hyddor.

Det numera rikskända radhusområdet byggdes i början av 1970-talet och består av ett hundratal hus.

Så sent som i november i fjol tvingades politikerna i Karlstads kommun att efter en häftig debatt döpa om kvartersnamnet ”Negern”. Efter att ha hetat ”Negern” i 143 år fick det ett nytt namn.

Naturligtvis skulle man inte ge ett kvarter ett sådant namn i dag.

Det numera rikskända området kommer på fredag att få ett nytt namn.

Jörgen Klinthage
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons