Risk för jäv i ny kommunorganisation

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Emilie Pilthammar (M) är föreslagen som ny ordförande i personalutskottet. Detta trots att hon är anställd i kommunen, vilket riskerar att jävsituationer kan uppstå.
Foto: Mattias Mattisson
Emilie Pilthammar (M) är föreslagen som ny ordförande i personalutskottet. Detta trots att hon är anställd i kommunen, vilket riskerar att jävsituationer kan uppstå.

Det finns risk för jäv i förslaget av ny ordförande i personalutskottet. Det är Moderaten Emilie Pilthammar som föreslås bli ny ordförande.

På tisdag väljs ett nytt personalutskott i Sölvesborg. Det är de politiker som ansvarar för 1 400 anställda och som även bland annat bestämmer lönesättning, anställer, delar ut varningar och hanterar uppsägningar.

Tidigare har det varit brukligt att ingen som är anställd i kommunen ska sitta där som ledamot och ta beslut över sina kollegor och likaledes varit ordförande.

Emilie Pilthammar är idag anställd som lärare på Havelidens skola i Hällevik.

Sydöstran har ställt två frågor till Emilie Pilthammar via mejl, sms och har även försökt nå henne på telefon.

Finns det inte en risk att det uppkommer jävsituationer som ordförande i personalutskottet med tanke på att du själv är anställd i kommunen?

Hade det inte varit bättre att din partikollega Arne Bogren som inte är anställd i kommunen hade fått uppdraget som ordförande i personalutskottet. För att på så vis undvika jäv?

Brukligt är att någon i kommunstyrelsen även har uppdraget som ordförande i personalutskottet, men det är inte nödvändigt att den personen är kommunstyrelsens ordförande eller vice. I detta fall skulle lämpliga kandidater vara antingen Robert Lindén (SD), Arne Bogren (M), Robert Manea (KD), André Svensson (SD) eller Anders Jönsson (SoL).

Det är ännu inte klart hur arvodena för de förtroendevalda blir under den kommande perioden. För två månader sedan valdes en arvodeskommitté som fick i uppdrag att komma med ett förslag om arvodena, men ännu har inget förlag levererats. Ordförande i kommittén är Inger Pilthammar. Förutom henne är även Robert Lindén (SD) och Peter Jeppsson (S) ledamöter

Vid förra styret var Daniel Berg (S) ordförande i personalutskottet. Han hade då drygt 9 000 kronor i månaden i arvode för sitt uppdrag.

Övriga föreslagna ledamöter i personalutskottet är: Johanna Beijer (S), vice ordförande, Robert Lindén (SD), André Svensson (SD), Roine Olsson (S). Till ersättare är följande föreslagna: Arne Bogren (M), Peter Thyrén (SD) och Jan-Åke Persson (S).

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.