Så ska stölder och inbrott i Sölvesborg minskas

Sölvesborg Artikeln publicerades
Anders Knutsson, lokalpolisområdeschef och Heléne Björklund (S), kommunalråd skrev under polisens och kommunens medborgarlöfte i kommunhusets vigselrum, passande nog.
Foto:Gunnel Persson
Anders Knutsson, lokalpolisområdeschef och Heléne Björklund (S), kommunalråd skrev under polisens och kommunens medborgarlöfte i kommunhusets vigselrum, passande nog.

Polisen och kommunen ska jobba mer aktivt för att minska stölder och inbrott i Sölvesborg. I kommunen sker det nämligen avsevärt fler stöldbrott än i andra mindre kommuner.

För första gången tecknade polisen och Sölvesborgs kommun under tisdagen ett medborgarlöfte. Medborgarlöftet går ut på att polisen och kommunen lovar att jobba mer aktivt för att minska stöldbrotten i Sölvesborgs kommun. Detta för att Sölvesborg sticker ut som en kommun där det sker ovanligt många stöldbrott i förhållande till kommunens storlek.

– Antalet tillgrepsbrott sjunker i hela landet men i Sölvesborg sjunker det inte lika mycket. Våra trygghetsmätningar och enkäter visar också på en ökad oro för att utsättas för inbrott i hemmet eller i bilen, säger Anders Knutsson, lokalpolisområdeschef på polisen.

Polisen gör nu tre olika satsningar för att minska stöldbrotten i kommunen. För det första handlar det om att bli bättre på att informera om DNA-märkning. Hos de flesta försäkringsbolag kan man köpa ett DNA-märkningskit som man använder för att kodmärka sina värdesaker. Om värdesakerna sedan stjäls kan koden spåras tillbaka till ägaren.

– Det är ett stort bekymmer idag att vi inte kan härleda sakerna till ägaren, och då blir det svårt att bevisa att det är stulet. Dessutom är skyltar om att man har DNA-märkning hemma ett bra sätt att skrämma bort tjuvar på, säger Mats Hadartz, kommunpolis i Sölvesborg.

En annan sak polisen ska jobba mer med är att patrullera i närheten av kommunens livsstilskriminella för att lagföra dem och lämna tillbaka stulna saker till brottsoffer.

Har ni tid med detta då det är resursbrist inom polisen?

– Ja vi har poliser som jobbar dygnet runt och vi ska göra det mellan de olika jobben, säger Mats Hadartz.

Både polisen och kommunen är dock överens om att det krävs mer långsiktiga lösningar för att komma tillrätta med situationen med livsstilskriminella, till exempel bra kontakt med socialtjänsten.

Den tredje satsningen polisen gör är att starta fler grannsamverkansområden, och vidareutbilda de som redan finns inom till exempel DNA-märkning. Detta ska man göra genom både informationsmöten och att sprida information om det på kommunens och polisens hemsida.

– Det är viktigt att vi får folk att fråga om det är någon de inte känner igen som rör sig i grannskapet och att de i sin tur kontaktar oss. Vi måste komma bort från att man bara skriver det på någon sida på internet, säger Mats Hadartz.

Polisen ska skriva under medborgarlöften även i Karlshamn, Olofström och Bromölla innan nyår.

Fakta

Antal stöldbrott i Sölvesborg och Bromölla 2015

Inbrott i fritidshus:

Sölvesborg: 33

Bromölla: 10

Övriga inbrott:

Sölvesborg: 189

Bromölla: 50

Stölder:

Sölvesborg: 136

Bromölla: 52

Bilinbrott:

Sölvesborg: 106

Bromölla: 43

(Siffrorna gäller anmälda brott under 2015)

Visa mer...