Tävling ska ge namn för Nogersunds nya pärla

NOGERSUND Artikeln publicerades
En namnröstning om Bed & Breakfasts officiella namn gjordes i söndags. Resultatet av röstningen kommer att ske på invigningsdagen strax innan jul.
Foto: Privat
En namnröstning om Bed & Breakfasts officiella namn gjordes i söndags. Resultatet av röstningen kommer att ske på invigningsdagen strax innan jul.

78 namnförslag kom in när det utlystes en namntävling om vad byns nya Bed & Breakfast ska heta i Nogersund.

– Det var lite överraskande, men samtidigt har vi förstått att bygget är populärt, säger hembygdsföreningens ordförande Sarah Ragnarsson.

Det var drygt två månader som bygget drog igång och som engagerat hela byn.

– Om vi håller tidsplanen så är det tänkt att invigningen av byns nya Bed & Breakfast blir i dagarna innan jul, säger Sarah Ragnarsson.
Foto: Sydöstran
– Om vi håller tidsplanen så är det tänkt att invigningen av byns nya Bed & Breakfast blir i dagarna innan jul, säger Sarah Ragnarsson.

– Arbetet på börjades i juni och är i stort sett klart utvändigt och om allt går som det är tänkt så ska det stå klart dagarna innan juni, säger hamnmästare Ingemar Mattisson.

Aktiviteter pågår från tidiga morgon till sena kväll.

– Det har varit mellan 20-25 personer som varit involverade med att bygga. Alla hjälps åt. Flera har kommit ner med hembakt och det har varit stora gemensamma frukostar. Det har varit en härlig stämning, säger hon.

Av dem de inkomna förslagen har i hembygds- och hamnföreningens styrelse nu vaskat fram sju förslag. Det var i söndags som alla fick möjlighet att ge ett förslag till vad byns nya Bed & Breakfast skulle heta.

Totalt valde 116 att rösta på söndagen som var den enda dagen som man kunde göra det på.–  Antingen kunde man komma dit och rösta eller göra det med ombud.

När vet vi vilket förslag som har vunnit?

– Det kommer avslöjas på invigningsdagen. Om vi håller tidsplanen så är det tänkt att invigningen blir i dagarna innan jul, säger Sarah Ragnarsson.

Den som vinner får den ett pris?

– Ja, av de som röstat på samma förslag lottar vi fram en vinnare. Vinsten är en valfri natt på B&B.

Nogersunds hamn har varit en av Sveriges största fiskehamnar och är även hemmahamn för färjetrafiken till Hanö. Men i takt med att fiskebåtarna minskat har även inkomsterna på hamnen rasat nedåt.

Hamnföreningen valde då att satsa på att en ställplats för husbilar. En väldigt attraktiv sådan, ställplatsen är nominerad av  till utmärkelsen Sveriges bästa ställplats för andra gången av tidningen "Allt om husvagn och camping".

– Ställplatserna har gjort jättemycket för hela byn. Det roliga är att så många varit engagerade i bygget.

Det var i våras som hamnförening och hembygdsföreningen i Nogersund inledde ett samarbete, och satte upp en gemensam visionsplan för hur Nogersund som samhälle ska utvecklas.

Samarbetet mellan föreningarna har även strandat i en gemensam samlingslokal mitt på hamnplan, dusch toalett och en bastu med utsikt över hamninloppet.

På fredag ska hamnföreningen och hembygdsföreningen träffa representanter från Sölvesborgs kommuns näringslivskontor och representanter från Sydost leader för att presentera sitt arbete med Bed & Breakfast Nogersund.

Vad händer om ni inte får ett godkännande?

– Då fortsätter vi ändå, men vi hoppas givetvis på ett godkännande.

fakta

Här är namnförslagen

Inseglet.

Ankaret

Kojen

Solsidan

Styrhuset

Havslyckan

Fyra knopp.

Visa mer...