Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Johansson feststädar

EM-generalen Bengt Johansson städar upp efter ett mästerskap som Henri Hurskainen gjorde till en publik succé.
– Totalt var det nog 5 000–6 000 betalande, säger Johansson.
Nyheter • Publicerad 23 april 2012
TUNG BÖRDA. Bengt Johansson har haft fullt upp under EM-veckan i Karlskrona. I går fick Johansson, tillsammans med alla andra frivilliga i BK Carlskronas ledarstab, städa ur Telenor arena. Foto: Staffan Lindbom
TUNG BÖRDA. Bengt Johansson har haft fullt upp under EM-veckan i Karlskrona. I går fick Johansson, tillsammans med alla andra frivilliga i BK Carlskronas ledarstab, städa ur Telenor arena. Foto: Staffan LindbomFoto: 

Det fanns fog för en viss oro inför att arrangera ett EM i en redan logistiskt svåråtkomlig stad och när medarrangören BK Carlskrona i februari, bara månaden innan EM, drabbades av dråslaget att delar av det blekingska järnvägsnätet började grävas upp spred sig en lätt panik.

– Att det skulle bli så hade vi inte en aning om när vi sökte EM, säger Bengt Johansson.

Annons

Badminton Sweden sökte EM och BK Carlskrona, med Svenska Badmintförbundets vice ordförande Bengt Johansson, i spetsen, bestämde sig för att anta utmaningen än en gång.

Senast var för 40 år sedan.

Då som nu var och är Bengt Johansson engagerad i BKC.

– Nu är jag styrelseledamot.

Då fanns det en järnväg som kunde transportera alla deltagarna mellan Kastrup och Karlskrona.

– Transporterna har varit den tunga biten den här gången. Det har kostat mycket energi att lösa. Vi fick själva ordna bussar mellan Karlskrona och Kastrup och jag tror att vi bussat bortåt 400 personer på egen hand för att de garanterat inte skulle missa sina flyg.

Det är egentligen bara en gång det strulat.

En hög internationell delegat fastnade av någon anledning i Karlshamn en hel timme på vägen till Karlskrona.

– Han var inte nöjd, säger Johansson.

Men väl på plats har spelare och ledare varit överväldigade över mottagandet i Karlskrona.

Annons

– Jag hade väl mina tvivel att spela ett EM på en så liten ort, men av de fyra EM jag spelat har detta varit det särklassigt bästa. När vi spelade i Danmark var det öken på läktarna. Här var publiken fantastisk trots att de hejade på Henri i finalen, säger Europamästaren Marc Zwiebler.

– Kul att höra, säger Bengt Johansson.

Thomas Angarth, förbundschef, Badminton Sweden:

– Jag har aldrig varit med om en sådan publik i Sverige. Om jag jämför med när EM gick i Malmö 2002 så är det en jordskredsseger till Karlskrona.

En av anledningarna stavas förstås Emmabodafödde Henri Hurskainens internationella genombrott.

– Vi hade lite flyt där. Henri blev nästan lite bleking för oss och helt plötslig vaknade hela den svenska mediadelen, inte bara lokalpressen kom.

Alla som kom gick att ta emot. Spelare, ledare och internationella delegater.

Nästan.

– Till slut klarade inte Karlskronas hotellkapacitet av det. De sista gästerna fick vi placera i Ronneby, säger Johansson.

Om det är något Bengt Johansson lärt sig till ett eventuellt kommande mästerskap så är det att inte erbjuda så många hotellalternativ på grund av transportproblemen.

Annons

– Vi erbjöd nio hotell. Vi försökte styra det mot fyra, men det valdes ändå bland de andra fem också, lite beroende på hur stor plånbok man hade.

Karlskronas hotell är en av de stora ekonomiska vinnarna när EM summeras.

– Räknar man med att vi fyllt alla hotell under en vecka så säger folk att det rör sig om inkomster på tio miljoner, säger Johansson.

BK Carlskrona tjänar enligt Johansson inte en krona efter år av förberedelser och efter att ha engagerat bortåt 200 volontärer under EM-veckan.

– Vi gör inga pengar på EM. Vi har sagt att vi gör det för sporten.

När Bengt Johansson tömt Telenor arena ska han sätta sig ned och författa en diger sammanställning till Riksidrottsförbundet, avd. konkurrens på likvärdiga villkor gällande statliga garantier till stora mästerskap.

– Vi konkurrerade ut Paris utan några som helst statliga garantier. När exempelvis Danmark och Storbritannien söker stora mästerskap får de automatiskt en statlig ekonomisk garanti. Så är det inte i Sverige och därför konkurrerar vi inte på lika villkor.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons