Sverige & Världen

Butiker läxas upp efter falska svar om kyckling

Livsmedel Artikeln publicerades
Att butikernas personal inte ger korrekta svar om var köttet i kycklingspetten kommer ifrån är inte acceptabelt, anser regeringen som nu kallar till sig branschen för möte.
Att butikernas personal inte ger korrekta svar om var köttet i kycklingspetten kommer ifrån är inte acceptabelt, anser regeringen som nu kallar till sig branschen för möte.

Att butiker ger falska svar om var kycklingen kommer ifrån är inte acceptabelt, enligt regeringen. Nu kallas livsmedelsbranschen till möte efter TT:s rapportering.

Om åtgärder uteblir kan det bli tal om politiska åtgärder.

– Såhär får det inte gå till helt enkelt. Som konsument ska man kunna lita på de uppgifter man får i butiken, säger konsumentminister Per Bolund (MP).

Enligt en undersökning från Svensk fågel gav merparten av 71 testade butiker fel svar när det gäller var köttet i kycklingspetten i delikatessdisken kommer ifrån. Initialt påstod personalen i de flesta fall att ursprunget var Sverige, men vid närmare kontroll visade det sig att kycklingen i majoriteten av fallen var thailändsk.

Nu kallar konsumentminister Per Bolund och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) livsmedelbranschen till möte.

– Vi vill ha ett samtal om vad de tänker göra för att det inte ska upprepas igen. Jag förväntar mig att de tar frågan på stort allvar och också är bekymrade över det resultat som visat sig, säger Per Bolund.

Det finns i dag inget krav på ursprungsmärkning på den här typen av produkter och regeringen har hittills inte arbetat aktivt för en sådan lagstiftning.

Hur ser ni på ert eget ansvar i det här?

– Frivillighet är alltid bäst. Lagstiftning innebär en väldigt stor kontrollapparat. Frivillighet gör att det blir en självkontroll, det är både effektivare och billigare. Men funkar inte det får vi överväga andra åtgärder, säger Sven-Erik Bucht.

Mer exakt vad det skulle kunna handla om går varken han eller Bolund in på.

Det är samtidigt normalt inte farligt att äta kyckling från andra länder, och även svensk kyckling har visat sig innehålla antibiotikaresistenta bakterier. Men intresset för ursprung ökar och det är viktigt att livsmedelsbranschen kan möta det, anser ministrarna.

– Kan man inte lita på att man får rätt information om ursprung börjar man tveka om andra märkningar och då är hela konsumentmarknaden i gungning. Så de här tendenserna måste vi verkligen stoppa så tidigt det bara går, säger Per Bolund.

Fakta

Fakta: Testade flera butikskedjor

Branschorganisationen Svensk fågel har undersökt var köttet i kycklingspetten i butikernas delikatessdiskar kommer från.

Studien omfattade 71 stora matbutiker från olika kedjor runt om i landet (bland annat Coop, Ica, Hemköp, Bergendahls).

Merparten svarade initialt att ursprunget var Sverige.

Men vid dubbelkoll var det bara 5 av 71 tillfrågade butiker som hade kycklingspett med svenskt ursprung.

De främsta ursprungsländerna var Thailand (45/71 butiker), Thailand samt annat EU-land (8/71) och Bulgarien (10/71).

Under de senaste 15 åren har svenskarna nästan fördubblat konsumtionen av kycklingkött.

Källa: Svensk fågel, Jordbruksverket.

Visa mer...