TT-Ekonomi

Kraftigt genomslag för Black Friday i år

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

I år fick Black Friday ett kraftigt genomslag i elektronikhandeln. Försäljningen i november steg med 22 procent jämfört med samma månad förra året. - Man kan nog säga att julhandeln börjar redan i november, säger Klas Elm, vd på paraplyorganisationen Elektronikbranschen.(TT)

Enligt Elektronikbranschens snabbindex har försäljningen stigit med 6 procent under årets 11 första månader jämfört med 2016. Det som dragit upp försäljningen mest är spelkonsoler och videokameror medan försäljningen av bärbara datorer hittills i år minskat med 16 procent. Surfplattorna har efter flera års ökenvandring ökat med 10 procent hittills i år.

– Försäljningen har gått bra hela året, men november blev ett fantastiskt lyft. Jag ser ingen annan förklaring än att det beror på Black Friday, säger Klas Elm.

I elektronikbranschens senaste butikschefsindex spås hörlurar och andra ljudprodukter blir årets julklapp. Det handlar främst om trådlösa enheter, påpekar han.

– Mobilen är i dag en självklar musikspelare och då används både hörlurar och trådlösa blåtandshögtalare. Men det gäller också ljudet till tv:n. Eftersom den numera är så tunn vill många ha externa högtalare.

TT: Finns det inte en risk för att Black Friday drar ner julförsäljningen?

– Jag tror att julförsäljningen börjar i och med Black Friday och att den inte längre enbart ligger under december.