TT-Inrikes

Omstritt helgon tågar in igen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En ganska harmlös tradition som ändå förmår väcka känslor varje år. Ett helgon med blodig bakgrund, dansande nobelpristagare och tunga fjät. Här kommer lite luciatrivia att briljera med över lussekatterna. Blodig historia Att Lucia är ett italienskt helgon får vi lära oss i förskolan.(TT)

Blodig historia

Att Lucia är ett italienskt helgon får vi lära oss i förskolan. Men där talas det tyst om legenderna där hennes försmådde älskare försökte föra bort henne till en bordell och att man försökte bränna henne på bål och slutligen stötte ett svärd i hennes hals.

En annan mindre barnvänlig detalj är att helgonet ofta avbildas med två ögon på ett fat.

Jesusbarn och studenter

De första beläggen för svenskt luciafirande kommer från 1700-talets högreståndsmiljöer i Västergötland. Troligtvis kom inspirationen från Tyskland där flickor utklädda till Jesusbarn med gloria brukade dela ut godsaker den 6 december. I Västergötland blev det Lucia som sedan spred sig vidare till universitetsstäderna där de manliga studenterna satte på sig luciakronan.

Det första offentliga luciatåget anordnades av Stockholms Dagblad 1927.

Årligt raseri

En relativt ny tradition är luciavreden, när man på olika sätt rasar mot att firandet inte är som det alltid varit. De senaste åren har vreden riktats mot lucior som inte ansetts motsvara den traditionella bilden, men SVT:s "Luciamorgon" 2004 ansågs inte heller traditionell nog. Då bar luciatåget folkdräkter.

Att låta andra än blonda, långhåriga flickor gå först i luciatåget är inget nytt påfund. På bilder från 1800-talet syns både män och småpojkar som Lucia. Förra julen spreds hashtaggen #minlucia och #jagärlucia där bland andra Leif GW Persson syntes med ljus i hår.

Skrämmer pristagare

Förutom en medalj ur Kungens hand och ett rejält tillskott till hushållskassan får Nobelpristagarna uppleva ett svenskt luciatåg. Nuförtiden kontrollerar hotellet dock i förväg om alla verkligen vill ha uppvaktningen sedan många pristagare blivit skrämda när det vitklädda följet tågat in på rummet.

En som uppskattade luciatåget var Dario Fo, litteraturpristagare 1997. Han blev så glad att han dansade runt och sjöng dem italienska texten till Luciasången.

783 lucior

Medelåldern för en svensk Lucia är 34 år. I alla fall för de 783 kvinnor som har Lucia som tilltalsnamn. Tre kvinnor har Lusse som tilltalsnamn, och 14 män tilltalas Lelle. Även tre kvinnor har Lelle som tilltalsnamn. Om det är samma kvinnor som heter Lusse framgår inte av Statistiska centralbyråns statistik.

Svårsjungen text

Vad har Elvis Presley och Ernst Rolf gemensamt? Båda har sjungit in Luciasången. Elvis med den italienska originaltexten på skivan "Elvis for everyone" 1965 och Ernst Rolf som "Kärlek på svenska och italienska" 1912.

Sången heter från början "Barcarola napolitana" och skrevs 1850 av Teodoro Cottraus. Den handlar om en båtfärd till stadsdelen Santa Lucia i Neapel, som är en halvö i Neapelbukten.

1928 skrev Arvid Rosén översättningen som kommit att bli den kändaste versionen. Språket han använde var ålderdomligt redan då. Han hade lika gärna kunnat skriva att natten går tunga steg. "Fjät" sa ingen ens 1928.

Lussekattastrof

Lucia utan lussekatter är snudd på otänkbart. 2003 var det nära att julen fick ställas in i Skaraborgs län. 800 000 lussekatter brann upp och bageriet hade 15 dagar på sig att ta igen tio veckors arbete. 53 000 lussekatter om dygnet var de tvungna att komma upp i.

Nervlugnande kakor

Pepparkakor är ett annat måste på Lucias kaffebricka. På 1100-talet nedtecknade en abbedissa i Rehndalen ett recept på nervkakor, snarlika våra pepparkakor, men med tillsats av muskot. Kakorna ansågs lugna upprörda känslor, så den neurobiologiska grunden till påståendet att man blir snäll av pepparkakor är kanske inte helt obefintlig.