TT-Inrikes

Våldsutsatta nekas hjälp med boende

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Enligt lagen ska socialtjänsten hjälpa våldsutsatta kvinnor med långsiktigt stöd och boende. Men aktuella fall visar att detta brister, enligt Kalla Fakta. - Många ser inget annat val än att gå tillbaka till en miljö som kan vara en ren fara, säger Mikael Thörn, expert på våld mot kvinnor.(TT)

Kalla Fakta på TV4 har granskat socialtjänstens bristande stöd att hjälpa misshandlade kvinnor med boende på lång sikt. Alla får inte den hjälp de enligt lagen har rätt till.

En kvinna som misshandlats brutalt av sin före detta sambo får tre dagar på sig att hitta nytt boende när kommunens placering i skyddat boende går ut. Trots att hon har både skyddad identitet och hyresskulder tipsas hon om att söka bostad på Blocket, alternativt söka sig till ett vandrarhem. Med i bilden finns en minderårig dotter. En annan våldsutsatt kvinna, även hon med ett minderårigt barn, har under flera år flyttat runt mellan olika hyresrum hon själv hittat, utan att få konkret hjälp till en egen fast bostad av socialtjänsten.

Många brister

Det här är illa, anser Mikael Thörn, som lett två nationella tillsyner där socialtjänsternas arbete med våldsutsatta kvinnor granskats och nu arbetar på regeringskansliet.

– I de här fallen gör man alldeles för lite från socialtjänstens sida. Kvinnorna har inte valt den här situationen, de tvingas flytta för att det finns män som slår dem, säger Mikael Thörn till TT.

Kvinnorna i programmet är långt ifrån ensamma om sin kamp.

– Det här är oerhört vanligt. När kvinnan ska lämna ett skyddat boende har hon ingenstans att ta vägen. Lösningarna som kommunen eventuellt kommer upp med är kortsiktiga och så börjar en lång tid av att flytta hit och dit. Jag tror att alla kan förstå hur fruktansvärt påfrestande det är, speciellt med barn som ska ryckas upp från förskola, skola och kompisar, säger Olga Persson, generalsekreterare på kvinnojourförbundet Unizon, till TT.

Bristerna kan få katastrofala följder. Kalla Fakta ger exempel på fall där kvinnor och barn dödats när de inte sett någon annan lösning än att återvända till hemorten eller den man som utsatt dem för våld.

Duger inte

– Den stora faran är givetvis att kvinnan till slut väljer att gå tillbaka till en relation med en våldsam man som inte ändrat sitt beteende, säger Olga Persson.

En vanlig motivering från kommunen är att det inte finns några lediga lägenheter. Men det duger inte, anser både Thörn och Persson. Socialtjänsten kan samarbeta med kommunala bostadsbolag, privata hyresvärdar och även samarbeta med andra kommuner om lägenheter.

– Det finns bra kommuner som löser det här. Men jag kan tycka att det är skrämmande att så många fortfarande har problem när det gäller att stötta och skydda kvinnor som utsatts för våld, säger Mikael Thörn.