TT-Sport

Toppmöte mitt i landskonflikten

TT-Sport Artikeln publicerades

Årets största match i La Liga hittills. Barcelonas besök till Atletico Madrids nya hemmaborg Wanda Metropolitano är dock inte bara en fotbollsmässigt laddad affär. Resan till den spanska huvudstaden blir den första för Barcelonatruppen sedan konflikten i Katalonien eskalerat tidigare under hösten.(TT)

Resan till den spanska huvudstaden blir den första för Barcelonatruppen sedan konflikten i Katalonien eskalerat tidigare under hösten.

Mötet med Atletico Madrid får så klart då en viss politisk laddning med tanke på den senaste tidens händelser.

Politiska symboler undanbedes

Tillresta supportrar från Katalonien, eller rättare sagt de få som kommer dit efter en dispyt om biljettfördelningen på arenan, har ombetts undvika att ta med katalanska flaggor och andra självständighetssymboler för att undvika konflikter enligt Barcelonabaserade tidningen Sport.

Samtidigt har supportergruppen Frente Atletico kraftsamlat för en uppsjö av spanska flaggor på läktarna. Något som flera Atleticosupportrar på sociala medier istället undanbett sina supporterkollegor att göra.

– Jag vill att matchen ska spelas med samma sportsliga anda som alltid mot Barcelona. Lördagens match är inte en politisk demonstration. Det är en fotbollsmatch, säger Atleticopresidenten Enrique Cerezo till spanska Onda Cero.

När Katalonien, trots reprimander från centralmakten i Spanien, gick igenom med sin folkomröstning om självständighet den 1 oktober så blev hundratals skadade.

Samtidigt spelade Barcelona hemmamatch mot Las Palmas - inför tomma läktare.

– Det var ett av de värsta ögonblicken i mitt liv. Det kändes overkligt, sade Barcelonakaptenen Andrés Iniesta till katalansk radio tidigare i veckan.

Iniesta, som nyligen skrivit på ett livstidskontrakt med Barcelona, har tidigare bett om mer dialog mellan makthavarna i Katalonien och Spanien.

"Ingen trädgårdsmästare"

Atleticotränaren Diego Simeone ville inte diskutera de politiska frågorna på presskonferensen inför lördagens möte. Han ville inte heller diskutera hur gräsmattan på nya hemmaarenan Wanda Metropolitano skulle klippas, då planens långa gräs har varit omdiskuterat sedan arenans öppnande. Särskilt nu med tanke på att ett passningsorienterat Barcelona mår bäst med kortare former av grässtrån.

– Jag är ingen trädgårdsmästare. Jag är en fotbollstränare och vi går ut på planen för att förbereda oss inför matchen. Men när du bjuder in mig på middag hemma hos dig så gör du det med dina tallrikar, dina bestick och dina glas. Och när jag bjuder in dig till mitt hus gör jag det med mina tallrikar och mina glas och bestick, sade Simeone.

Oavsett gräslängd kan det vara ett slitet Barcelona som ställs inför sitt hittills tuffaste motstånd efter att ha gått igenom säsongsinledningen med idel vinster, då både Lionel Messi och Luis Suarez har långresor och VM-kvalfotboll under veckan i benen.

– Vi kommer från landslagsspel och de (Atletico) är ett motstånd som kräver 200 procent från oss. Om inte vi är på nivån vi behöver vara är vi chanslösa, säger Iniesta.

Barcelona leder den spanska ligan inför helgen med full pott efter sju omgångar. Atletico Madrid är sex poäng efter, men utan någon förlust ännu.