TT-Utrikes

Tiotusentals rapporter om övergrepp

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Institutioner i Australien har misslyckats att ta hand om barn i flera decennier, visar en ny rapport. Tiotusentals barn har utsatts för övergrepp i en "nationell tragedi", visar utredningen som har pågått i fem år.(TT)

Regeringen beställde utredningen 2012 efter många år av anklagelser om allvarliga övergrepp, från hela landet.

Utredarna har kontaktats av mer än 15 000 överlevande som har kunnat berätta om övergrepp mot barn i kyrkor, barnhem, sportklubbar, ungdomsgrupper och skolor. Många av vittnesmålen är tiotals år gamla.

4 000 institutioner

Totalt har mer än 4 000 institutioner anklagats för övergrepp, många av dem har drivits av katolska kyrkan.

"Tiotusentals barn har utsatts för sexuella övergrepp i många australiska institutioner. Vi kommer aldrig att känna till det faktiska antalet", står det i den slutliga rapporten.

Utredarna har författat hundratals rekommendationer för att förbättra säkerheten för barn och göra det svårare för pedofiler att kunna verka ostraffat.

"Oavsett hur många det gäller, så är det en nationell tragedi som begåtts över generationer inom många av våra mest betrodda institutioner."

1 800 personer

Det handlar inte om några "rötägg", enligt utredningen. Övergrepp har inträffat nästan överallt där barn bott eller deltagit i utbildning, religiösa eller kulturella aktiviteter, fritidsaktiviteter eller sport.

En del institutioner har haft flera angripare som har begått sexuella övergrepp på flera barn.

"Samhällets stora institutioner har misslyckats totalt. I många fall har misslyckandena förvärrats av uppenbart felaktig respons till den utsatta personen."

Mer än 2 500 fall har lämnats över till polisen, och 230 åtal pågår. Mer än 1 800 personer anklagas för övergrepp. Medelåldern för offren vid händelserna är 10 år för flickor och 11 för pojkar.

Utredningen omfattar även Australiens högst uppsatte katolik, kardinal George Pell, som anklagas för flera sexuella övergrepp på 1970-talet.