Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ny teknik ger nya möjligheter

Ny teknik och digitalisering har skapat nya möjligheter för biblioteken. Det finns talböcker för personer med synsvårigheter, digitalisering av äldre samlingar pågår och bilddatabaser kan göras tillgängliga för allmänheten.
Sölvesborg • Publicerad 28 november 2019
Elna Hansson, tillförordnad bibliotekschef i Sölvesborg.
Elna Hansson, tillförordnad bibliotekschef i Sölvesborg.Foto: Staffan Lindbom

Redan när Sölvesborgs stadsbibliotek flyttade till sina nuvarande lokaler 1984 digitaliserades bibliotekskatalogen. Sölvesborg var även tidig med ett projekt kring företagsinformation och handlade upp en databas i mitten av 80-talet. Besökarna kunde då boka tid med en bibliotekarie för att få hjälp med att söka i databasen efter bland annat patent, företagsadresser och ekonomiartiklar.

– Det hade vi ett par år och det var där digitaliseringen mot kund tog fart, säger Elna Hansson, tillförordnad bibliotekschef i Sölvesborg.

Annons

I dag är teknik och det digitala en stor del av verksamheten både när det gäller systemen och arbetet. I Sölvesborg hjälper bibliotekarierna till med att bland annat hantera e-text, skriva ut och beställa på nätet.

– Vi lär ut hur de klarar sig i den digitala världen. Det jobbar vi mycket med.

– Vi har hjälp till självhjälp på biblioteket, säger hon.

Tekniken har gjort det möjligt att göra flera ärenden på biblioteket utan personlig kontakt, bland annat att låna böcker. Hon menar dock att många föredrar den personliga kontakten.

För nya medborgare har biblioteket blivit ett medborgarkontor.

– De använder det som en studieplats för att de är trångbodda hemma, säger Elna Hansson.

De som tar hjälp av biblioteket när det gäller teknik är framför allt personer som inte längre har någon skrivare hemma, människor som står långt ifrån arbetsmarknaden och nyanlända.

Ny teknik hjälper även personer med synsvårigheter. Om de prenumererar på en taltidning kan de få en spelare som de kan lyssna på tidningen i. Nu har flera bibliotek även börjat med att du på samma sätt kan få talböcker genom tjänsten Talboken kommer.

I Umeå finns RARA som är en digitalisering av äldre samlingar. De fotas av vilket gör exempelvis 1600-talsskrifter mer tillgängliga.

I Blekinge pågår ett arbete med Topotek Blekinge, en bilddatabas med lokalhistorisk anknytning. Den innehåller bilder och dokument från länet eller med koppling till det. Topoteket finns tillgängligt på internet.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons