Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

I dag införs nya rökförbudet: Detta gäller

Från och med i dag den 1 juli är det förbjudet att röka utomhus vid vissa offentliga platser så som uteserveringar, lekplatser och entréer.
Sydöstran reder ut vad som gäller, vad som händer om du bryter mot lagen och vem som har ansvar för att rökförbudet följs.
Blekinge • Publicerad 28 juni 2019 • Uppdaterad 1 juli 2019
Foto: isabell Höjman/TT

Regeringen har beslutat att införa ett striktare rökförbud i Sverige för att minska exponeringen för den hälsoskadliga rökningen och även avnormalisera rökning. Från och med den 1 juli är det därmed förbjudet att röka på vissa offentliga platser utomhus.

Vilka platser omfattas av den nya lagen?

Annons

• Uteserveringar utanför restauranger och caféer.

• Utomhusområden i anslutning till kollektivtrafik, det vill säga busshållplatser, perronger, taxizoner och biljettområden och gångbanor i anslutning till ett spårområde.

• Lekplatser.

• Helt inhägnade idrottsanläggningar utomhus, även om anläggningen används för andra aktiviteter, såsom konserter och mässor.

• Entréer till allmänna lokaler, exempelvis statliga och kommunala myndigheter, mataffärer, restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.

Förutom tobaksrökning blir det även förbjudet att röka e-cigaretter, vattenpipa och örtprodukter när den nya lagen träder i kraft.

Vem ansvarar för att det nya rökförbudet följs?

Den som ansvarar för att rökförbudet följs är den som äger eller hyr platsen i fråga.

För uteserveringar är det den som driver restaurangen eller caféet som har ansvaret. För busshållplatser, perronger och så vidare är det markägaren, vilket vanligtvis är kommunen. Kommunen ansvarar även för att rökförbudet följs på de allmänna lekplatserna och i vissa fall även för inhägnade idrottsanläggningar om det är kommunen som äger anläggningen. Om det är en förening som äger idrottsanläggningen är det istället de som ansvarar för att förbudet följs.

Vid entréer ligger ansvaret på den som äger eller hyr utrymmet innanför entrén. Utanför butiker är det alltså butiksägaren som ansvarar för att förbudet följs och när det gäller köpcentrum och kontorsbyggnader är det normalt fastighetsägaren som har ansvaret.

Annons

Alkohol- och tobakshandläggaren Annette Ludvigsson på länsstyrelsen är medveten om att det kommer bli svårt att se till att den nya lagen verkligen följs.

– Kommunen kommer ju inte kunna ha personal på plats vid lekplatserna eller idrottsanläggningarna som kan kontrollera detta hela tiden. På caféer och restauranger är det lite lättare för där rör sig personal hela tiden. Detta är mer signalpolitik från regeringens sida och att man vill sätta ner foten mot rökningen, säger Ludvigsson.

Den som är ansvarig för att rökförbudet följs är skyldig att sätta upp tydliga rökförbudsskyltar och ta bort eventuella askfat och rökrutor från platsen. De ska även säga till den som bryter mot rökförbudet. Om personen fortsätter röka trots tillsägelse kan hen bli avisad från platsen. Det är dock bara ordningsvakter och poliser som har rätt att avvisa någon från en plats och den ansvarige måste alltså ta hjälp av antingen en ordningsvakt eller en polis.

Vad riskerar man för straff om man bryter mot rökförbudet?

Det finns inget straff för den som bryter mot rökförbudet. Om rökaren vägrar lämna det rökfria området kan det istället bli fråga om brottet olaga intrång, vilket kan leda till böter.

– Men vi utgår ifrån att folk vill göra rätt och tycker att det är pinsamt att bli tillsagda, så att de ändå rättar sig efter den nya lagen, säger Ludvigsson.

För den ansvarige för rökförbudet kan det dock bli konsekvenser om hen inte ser till att den nya lagen följs. Kommunen som är tillsynsmyndighet kan nämligen utdöma vite om det inte finns skyltar uppsatta eller om någon röker där du har ansvar för att det är rökfritt.

– Det är dock oklart vad det kan bli för belopp eftersom det inte finns någon praxis så man får göra individuella bedömningar. Om man röker på en lekplats där det är många barn är det kanske värre än om man röker på en uteservering sent på kvällen där det inte finns så många barn, säger Ludvigsson.

Kommunen är därmed tillsynsmyndighet över sig själv i vissa fall och då är det kommunens miljönämnd som utdömer vite till den nämnd som är ansvarig för platsen i fråga.

– Det har hänt då och då när man har brutit mot rökförbudet på skolgårdar att utbildningsnämnden har fått betala vite till miljönämnden, så det blir likadant med det nya rökförbudet, säger Ludvigsson.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons