Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Arbetsförmedlingen stänger tre kontor i Blekinge: ”Ett tungt beslut”

Arbetsförmedlingen stänger sina kontor i Olofström, Sölvesborg och i Ronneby.
Det meddelar myndigheten under torsdagen.
– Vi har inte resurser för att ha den här personaltätheten i dagsläget, säger Nicklas Leviné, enhetschef för Arbetsförmedlingen Blekinge.
BLEKINGE • Publicerad 28 mars 2019
Arbetsförmedlingen i Karlskrona.
Arbetsförmedlingen i Karlskrona.Foto: Johan Hultgren

Sedan tidigare var det klart att Arbetsförmedlingen skulle behöva stänga ett stort antal kontor runt om i landet och att tusentals medarbetare förlorar jobben. Exakt hur många det skulle bli i Blekinge var dock oklart.

Nu kommer besked från myndigheten: I Blekinge ska kontoren i Olofström, Ronneby och Sölvesborg avvecklas. Kvar blir Karlskrona och Karlshamn. Även kontoret i Bromölla stängs.

Annons

– I Karlskrona och Karlshamn kommer vi fortsatt att ha fullvärdiga kontor. Det är viktigt att betona att även om myndigheten är inne i en förändringsprocess innebär det inte att den kommer att försvinna, säger Nicklas Leviné, enhetschef för Arbetsförmedlingen Blekinge till Sydöstran.

– Vi kommer att öka vår digitala närvaro och möta upp den med fysisk samverkan. Det har blivit stora förändringar efter januariavtalet. Vi har inte resurser för att ha den här personaltätheten i dagsläget.

Nicklas Leviné, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge.
Nicklas Leviné, chef för Arbetsförmedlingen i Blekinge.Foto: Mattias Mattisson

Vad det innebär för de 220 anställda i Blekinge är ovisst.

– Hur många jobb det kommer att röra sig om lokalt är alldeles för svårt att säga i dagsläget. Men det är tunga beslut. I exempelvis Olofström finns medarbetare som har jobbat i 25-30 år och har stor lokal kunskap. Vi har redan ett tiotal personer som har begärt tjänstledigt. Många funderar på vad det är för organisation som kommer att bli kvar.

Samtidigt finns det en ambition att kontoren inte ska försvinna helt. Enligt uppgifter till TT kan resultatet bli att personal finns på plats ett par dagar i veckan i kommunens lokaler eller åker ut på bokade besök.

– Vi har ett bra samtal om det med kommunerna, säger Nicklas Leviné.

I framtiden kommer möten mellan arbetssökande och personal att ske via internet, till exempel i form av videochatt .

– Vi kommer att prioritera dem som är i behov av personliga möten, som de som är över 55 år gamla eller funktionsnedsatta, säger Nicklas Leviné.

I hela landet innebär beslutet att verksamheterna på 132 arbetsförmedlingskontor avvecklas successivt under 2019 och 2020.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.Foto: Janerik Henriksson/TT

Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör säger i ett pressmeddelande.

Annons

– Att minska kontorsnätet är nödvändigt. Vi är mitt inne i en omställningsprocess med ett varsel på 4 500 anställda på grund av de budgetförutsättningar vi har för året. Vi kan inte genomföra en så stor personalneddragning utan att göra förändringar i antalet kontor.

Han räknar med att de första kontoren kommer att slå igen kring årsskiftet. Men inget är bestämt än.

– Vi har lagt fram vår avsikt. Nu pågår förhandlingar med våra anställdas fackliga organisationer. Vi ska också ha en dialog med kommunerna och andra som vi samarbetar med, säger generaldirektören till TT.

Fredrik SwenssonSkicka e-post
Johan SvenssonSkicka e-post
Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons