Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nu ska fler soldater utbildas i Blekinge

Överbefälhavaren har beslutat att antalet värnpliktiga soldater i Sverige ska ökas till 5 000 år 2020. Också i Blekinge kommer satsningen att bli synlig.
Blekinge • Publicerad 17 januari 2019
Tomas Martinsson är chef för utbildningsenheten på Sjöstridsskolan och han välkomnar beskedet om att landet ska få fler värnpliktiga rekryter.
Tomas Martinsson är chef för utbildningsenheten på Sjöstridsskolan och han välkomnar beskedet om att landet ska få fler värnpliktiga rekryter.Foto: Johan Hultgren / TT

Det var under försvarskonferensen Folk och försvar som överbefälhavaren Micael Bydén meddelade att 1 000 nya soldater ska utbildas under år 2020, jämfört med dagens antal som ligger på runt 4 000.

– Vi kan inte vänta med att öka antalet grundutbildade.

Annons

– Vi ska fylla våra krigsförband. Vi ska rekrytera soldater och sjömän som anställs. Vi ska rekrytera officerare, säger han under sitt anförande på Folk och försvar.

I Blekinge utbildas det i dag soldater både på Sjöstridsskolan i Karlskrona och vid flygflottiljen F 17 i Kallinge. Tomas Martinsson är chef för utbildningsenheten på Sjöstridsskolan och han berättar att antalet värnpliktiga soldater som tränas upp kommer att öka under 2019. I fjol tog man emot 180 män och kvinnor. I år ska 225 personer utbildas till att jobba antingen på fartyg eller på inne på Marinbasen.

Någon stor anstormning av värnpliktiga i Blekinge till följd av ÖB:s beslut är dock inte att räkna med.

– Vi har inte hunnit reflektera så mycket över ÖB:s uttalande ännu, men vi ser definitivt behovet att utbilda fler soldater och sjömän. Däremot är det ett begränsat behov med tanke på att de som utbildas till stor del blir stationerade på våra fartyg. Jag skulle tro att en merpart av de 1 000 nya värnpliktiga kommer att gå till armén, som har större behov av volymer, säger han.

På sikt är målet att kunna ta emot 300 värnpliktiga på Sjöstridsskolan. En följdeffekt av att man tar emot fler värnpliktiga är att det ställs ny krav på logement, utrustning och tillgången på utbildningspersonal.

Tomas Martinsson säger att de som utbildas som värnpliktiga behöver anställas av Försvarsmakten efter slutförd utbildning.

– Vi vill att alla som genomfört sin värnplikt hos oss sedan tar en anställning, det är vi tydliga med redan tidigt i processen. De behövs på våra fartyg.

Även F 17 har planer på att öka antalet rekryter. Dagens två plutoner ska bli fyra, och med det sker en fördubbling av antalet rekryter, vilket då landar på mellan 150-180 år 2020.

– Och med det måste även metoden för utbildningen ses över, bland annat vad det gäller materiel och inte minst antalet instruktörer, säger Helene Nyberg, kommunikationschef på F 17.

Överbefälhavaren avslöjade även att 30 värnpliktiga så kallade cybersoldater ska utbildas. Cybersoldater ska jobba mot digitala hot, men någon av dem räknar man inte med att få till Blekinge.

Annons

Förutom fler soldater väntar även fler nyheter för armén, flygvapnet och marinen. Bland annat ska flygvapnets divisioner utökas till åtta från dagens sex. Det innebär även fler Gripen, flygvapenchefen Mats Helgessons vilja att 95 flygplan utökas till 120.

Marinchefen Jens Nykvist har länge efterlyst fler fartyg. Under Folk och försvar önskade han se sex till åtta nya ytstridsfartyg, fler stridsbåtar och stödfartyg.

Två nya ubåtar är under uppbyggnad. De ska tas i bruk år 2024 och 2025. Som Sydöstran kunde berätta i går får de namnen HMS Blekinge och HMS Skåne.

Johan HultgrenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons