Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Miljonerna rullar in – snart byggstart för ny solcellspark

Snart inleds bygget av den nya solcellsparken på gamla Gullbernadeponin.
Den första av tio etapper är nu sålda.
Karlskrona • Publicerad 1 november 2018
Vägarna på området är klara.
Vägarna på området är klara.

– Vi har fått in sju miljoner kronor från de som vill bli andelsägare. Vi behöver sex miljoner kronor per etapp och intresset är stort, säger Tomas Eriksson, vd på Affärsverken.

– Elpriserna har fortsatt att stiga under sommaren och hösten, särskilt priset för förnybar energi, vilket gynnar kalkylen hos direktägarna ytterligare, säger Mikael Svensson, försäljningschef Affärsverken.

Annons

Det kommunala bolaget Affärsverken har stora planer för Karlskrona Solpark som ska byggas i tio etapper på den gamla Gullbernadeponin.

Ambitionen är att parken ska bil den största i landet och ger en elförbrukning som motsvarar omkring 400 villor. Parken kommer att ägas i andelar av organisationer, företag och privatpersoner.

I närtid inleds bygget av den första etappen.

– Den första etappen ska tas i bruk till våren. Allt är klart och i dag tar vi startskottet, säger Tomas Eriksson.

När kan alla tio etapper vara klara?

– Det beror på hur stort intresset är. Jag tror fler blir nyfikna nu när den första etappen är på gång och skulle intresset fortsätta i samma riktning kan vi bygga flera etapper på en gång, säger Tomas Eriksson.

Varför tror du att intresset är så stort?

– Det är många som vill ställa om till ett miljövänligare alternativ.

Gullbernadeponin är enligt tidigare undersökningar väldigt förorenad. Den innehåller gammalt industriavfall som tippades på 70-talet och det finns höga halter av kvicksilver i marken.

Eftersom bygget av solcellsparken inte innebär några ingrepp i marken – så anses den lämplig för solceller.

– Vi kommer inte gå ner en enda centimeter i marken, utan solcellerna kommer ligga på marken som en låda. Det är ett enkelt och bra sätt. Det skulle kosta över en miljard att sanera tomten, nu använder vi tomten på bästa sätt, säger Tomas Ericsson.

Johan SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons