Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sista ryska röret har lämnat Blekingehamnen

Sedan hösten 2017 har ett stort antal rör till gasprojektet Nord Stream 2 förvarats i Karlshamns hamn. Men nu har det sista röret lämnat hamnen.
Karlshamn • Publicerad 3 augusti 2019 • Uppdaterad 4 augusti 2019
Under lördagen lämnade de sista ryska rören Karlshamns hamn.
Under lördagen lämnade de sista ryska rören Karlshamns hamn.Foto: Saga Abramsson

Den 7 oktober 2017 anlände de första rören till Karlshamns hamn, lastade i stora fraktfartyg. Karlshamns hamn ansågs vara en mycket lämplig plats för lagring av rören till det stora gasledningsbygget Nord Stream 2. Ledningen går genom Östersjön och Karlshamn ligger strategiskt bra till för vidare transport ut till havs.

Från hösten 2017 har ryska rör förvarats i Karlshamns hamn. De har förvarats på ett underlag av sand, för att ligga kvar på en och samma plats.
Från hösten 2017 har ryska rör förvarats i Karlshamns hamn. De har förvarats på ett underlag av sand, för att ligga kvar på en och samma plats.Foto: Gunnel Persson

Wasco Coating Germany GmbH ansvarade för logistik verksamheten i hamnen under denna 23-månaders period.

Annons

Beslutet om att godkänna de ryska rören var dock inte utan kontroverser. Det blev riksnyheter när Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) mötte försvarsministern i en tv-sänd presskonferens och förklarade varför avtalet var viktigt för Karlshamn och hur det inte skulle äventyra svenska säkerhetspolitiska intressen. Efter flera turer godkändes ändå affären.

Sedan starten har totalt 39 000 rör passerat hamnen. Av dessa har knappt 37 000 skeppats till de två rörläggningsfartyg som lagt till det svenska avsnittet av ledningarna. Överskottet har transporterats tillbaka till den nordtyska hamnen Mukran.

Bygget av det drygt 510 kilometer långa svenska avsnittet av Nord Stream 2 är med det nästan klart, i september ska de sista delarna på plats och i oktober är det klart.

Gasledningarna i Nord Stream 2 går genom Östersjön.
Gasledningarna i Nord Stream 2 går genom Östersjön.Foto: Grafik: Johan Hultgren

I dagsläget har totalt mer än 1 700 km av rörledningarna byggts, i enlighet med de befintliga tillstånd i Tyskland, Sverige, Finland och Ryssland.

Enligt ett pressmeddelande från Nord Stream 2 ska projektet har sysselsatt som mest 140 personer vid hamnen. - Det har varit utmanande, jag är så glad och stolt över de som har jobbat med det här, säger Charles Dollet, platschef på Wasco Coating Germany GmbH.
Enligt ett pressmeddelande från Nord Stream 2 ska projektet har sysselsatt som mest 140 personer vid hamnen. - Det har varit utmanande, jag är så glad och stolt över de som har jobbat med det här, säger Charles Dollet, platschef på Wasco Coating Germany GmbH.Foto: Saga Abramsson

Teodor Zhelyazkov har arbetat som hälso-och säkerhetsrådgivare under projektet.

– Hamnarbetet har inneburit 420 000 jobbtimmar. Men inte en enda olycka har inträffat! Ett rör som det här väger 25 ton, det är en dödsmaskin, berättar Teodor och pekar mot rören som håller på att lämna hamnen.

Att säkerheten ska ha varit hög under projektet återkommer från flera håll. Charles Dollet, platschef på Wasco Coating Germany GmbH, har arbetat med projektet både i Finland, Tyskland och Sverige.

– Det är ett farligt och utmanande arbete som alla hamnarbetare har utfört. Jag är så glad och stolt över dem. Anledningen till att antalet olyckor och skador är noll, tror jag dels är för att vi har minimerat lyft av rören. Och sen känns Karlshamns hamn väldigt säker överlag, säger Charles.

De två sista ryska rören lämnar Karlshamns hamn för att åka vidare mot Tyskland.
De två sista ryska rören lämnar Karlshamns hamn för att åka vidare mot Tyskland.Foto: Saga Abramsson

Hur ser du på Nord Stream 2 utifrån ett geopolitiskt perspektiv?

– Jag vet att det var rätt omtalat i Sverige först. Men jag tror att Karlshamn tjänade på det här. Projektet skapade jobb åt 140 personer i Blekinge. Det har cirkulerat mycket folk här och de har behövt någonstans att bo, äta och så vidare. Så, utifrån en liten skala tror jag att det är bra för trakten och människorna här. Utifrån en större skala vet jag inte, svarar Charles Dollet.

Johan HultgrenSkicka e-post
Saga Abramsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons