Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sågas och hyllas

Nyheter • Publicerad 7 maj 2013

Smaken är som baken. Ett konstaterande som passar bra för den som tar del av läsarnas recensioner av bästsäljaren Femtio nyanser av honom.

Jag har inte läst boken själv. Men fasen vet om jag inte måste. Med så olika reaktioner blir man ju nyfiken trots att det verkar vara tantsnusk av grövsta sorten.

Annons

E.L. James erotiska roman har sålt i hisnande 65 miljoner exemplar. Den handlar om litteraturstudenten Anastasia Steele som intervjuar den framgångsrike vd:n Christian Grey. Den oskuldsfulla unga kvinnan blir betagen av den stormrika och hemlighetsfulla mannen. De inleder en sexuell relation med sadomasochistiska förtecken.

Läsarnas betyg på Bokus är en trea. Men bakom medelvärdet döljer sig inga medelmåttiga omdömen. Det är nästan bara ettor och femmor.

"En helt fantastisk, fängslande och beroendeframkallande historia!" skriver signaturen Petra Birgitta.

"Den gav inte ens mycket till värme när jag stoppade in den i vedspisen", skriver signaturen A.

"Therese" ger också bottenbetyg: "Detta är en bok som verkligen är definitionen av skräplitteratur."

"Millimysan" motiverar sin femma: "Med enorma förväntningar började jag läsa och de uppfylldes faktiskt!"

Man kan tänka sig att det är litteraturkännarna som gör tummen ner, medan de mer ovana läsarna är lyriska. Men det verkar inte stämma. "Micki" betecknar sig som en riktig bokälskare och skriver att det är det bästa hon läst. "Lillacarro" medger att den inte är ett språkligt mästerverk men hon kunde inte ha brytt sig mindre eftersom hon "aldrig tidigare blivit så besatt av en bok". För bortom epiteten tantsnusk, mammaporr och skräplitteratur ser hon en ytterst viktig historia om hur långt en människa är beredd att gå för att bli älskad.

De flesta litteraturkritiker har sågat succéboken. De menar att det är en klassisk bok om kvinnligt förtryck eller rentav bara sexistiskt skräp. Men det finns recensenter som mitt i alltsammans ser en feministisk kamp.

Det tycks finnas nyanser i Femtio nyanser av honom som inte alla ser.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons