Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Innehåll från SPARBANKEN I KARLSHAMN

Årets skogskvinna i Blekinge: “Jag vill skapa en levande skog för både människor och vilt”

Där mossan trivs och skogen lever. Vi hälsar på Karin Ek, som utsågs till Årets skogskvinna häromåret, på gården som tillhört släkten i generationer. Karin är en inspirerande skogsbrukare och kund i banken har hon varit ”i princip alltid”.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Är vi på rätt väg? En lång grusväg slingrar sig upp mellan höga träd. På skylten vi körde förbi stod det Ljungsjömåla. Skogen, ja för det här är redig skog, är det enda som synts till på ett bra tag. Men så öppnar landskapet upp och där skimrar en sjö och vi kommer fram till gården. Vi slår oss ner i skuggan under en stor lönn.

– Det känns roligt att bli uppskattad för jobbet man lägger ner. Jag är ganska anonym och inte många vet vad jag gör, säger Karin om hedersomnämnandet till Årets skogskvinna av Grenverket som hon fick 2022.

Hon brukar skogen med varsam hand

Släktgården i Ljungsjömåla tog Karin över efter sin mamma och moster 2011. Då var gården igenväxt. Första steget för Karin var att släppa på betesdjur, kor i det här fallet, som kunde börja öppna upp landskapet runt gården. Därefter kunde man sedan börja röja och hugga.

Som skogsbrukare består mycket av arbetet att röja, förklarar Karin. Under en vanlig arbetsdag kör Karin fyra hektar med röjsågen, sätter elstängsel, tar bort björnbärsris och letar fram tallplantor.

Det vanliga sättet är att göra ett kalhygge och sedan plantera tallplantor som du köper in men Karin har valt att använda sig av fröträdsställningar. Då lämnas flera träd kvar som i stället fröar av sig.

– Det är en chansning att se hur det går. Men jag vill inte ha in plantor från något annat land utan jag vill ha de tallar som finns just här. Mitt jobb blir då att leta fram alla plantor eftersom tallen behöver mycket ljus för att växa, berättar Karin.

Karin Ek, Årets skogskvinna 2022, brukar skogen som tillhört släkten sedan 1812. Här tillsammans med hundarna Gita och Månhöjdens Helga.
Karin Ek, Årets skogskvinna 2022, brukar skogen som tillhört släkten sedan 1812. Här tillsammans med hundarna Gita och Månhöjdens Helga.

Med hundarna Gita och Månhöjdens Helga i spetsen beger vi oss ut i skogen. Uppför en lång lingonbacke hittar vi ett kulturmärke. Det är en tjärdal. En lång urgröpt ränna i marken där man förr i tiden tog fram det svarta guldet, tjära som var dåtidens impregnering.

En bank som talar samma språk

När Föreningsbanken i Ringamåla blev en del av Sparbanken i Karlshamn följde Karin med som kund. För Karin är det viktigt med en personlig och nära kontakt med banken.

– Nu är samarbetet riktigt bra. Min kontaktperson är intresserad av vad jag håller på med. Han är lätt att nå och att ha och göra med. Han är också själv skogsägare så vi pratar samma språk, säger Karin.

På cv:t står det djurskötare/animalieproduktion och stenbrott. Karin har alltid varit intresserad av maskiner, mansdominerande yrken och grovarbete.

– Jag har alltid varit lite motvals. Man behöver inte göra som alla andra och jag tycker det är tråkigt när andra kvinnor säger att de inte vågar. Jag har alltid gillat utmaningar.

”Han är också själv skogsägare så vi pratar samma språk”
Karin och sambon Anders färdas på den slingriga grusvägen mellan höga träd genom en levande skog. En skog där både mossa, hundar och människor trivs.
Karin och sambon Anders färdas på den slingriga grusvägen mellan höga träd genom en levande skog. En skog där både mossa, hundar och människor trivs.

Pigga hundar leder oss vidare till Karins ena fröträdsställning. Under de höga tallarna hittar vi flera plantor som letar sig upp ur jorden.

Vad är det viktigaste i ditt skogsbruk?

– Det är produktion, rekreation och vilt. Jag vill skapa en levande skog för både människor och vilt. Det blir en kompromiss och en balansgång, avslutar Karin.

Åter färdas vi på den slingriga grusvägen mellan höga träd genom en levande skog. En skog där både mossa, hundar och människor trivs.

bild 1/6
Karin är en inspirerande skogsbrukare och kund i banken
Med hundarna Gita och Månhöjdens Helga i spetsen beger vi oss ut i skogen.
Släktgården i Ljungsjömåla tog Karin över efter sin mamma och moster 2011.
Höga träd genom en levande skog.
Karin har alltid varit intresserad av maskiner, mansdominerande yrken och grovarbete.
– Jag vill skapa en levande skog för både människor och vilt
Karin är en inspirerande skogsbrukare och kund i banken
Med hundarna Gita och Månhöjdens Helga i spetsen beger vi oss ut i skogen.

Karins tre bästa skogstips

1. Gå på magkänsla. Gör det du känner att du vill göra med skogen.

2. Arbeta med rätt uppköpare/rådgivare. Inte alla uppköpare tänker på vad som är bäst för din skog utan tänker endast på vad de behöver i sitt lager för tillfället.

3. Våga vara stark. Som kvinna är det lättare att bli överkörd så stå på dig!

Läs mer om hur Sparbanken i Karlshamn samarbetar med småföretagare

Karin Ek

Ålder: 54 år

Yrke: Skogsbrukare

Hedersomnämnande: Årets Skogskvinna 2022 i Blekinge

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se