Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Innehåll från Socialdemokraterna i Blekinge

Därför tänker jag rösta!

På söndag är det val. Många röstar på samma parti av gammal vana. Andra kanske känner sig osäkra. En del undrar säkert: Är det ens lönt att gå till valurnan? Och hur stor skillnad kan min röst göra?
Möt Marcus, Susanne, Anita och förstagångsväljaren Denniz, som alla tagit aktiv ställning för den svenska demokratin och garanterat kommer att utnyttja sin rösträtt nu på söndag.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Marcus Degerskär

När började du intressera dig för politik?

– Egentligen redan innan jag förstod att det mesta är politik. Vi har alltid pratat om hur samhället fungerar i familjen och hur man kan påverkas av olika idéer. Jag tycker vi borde prata mer om just olika sätt att se på samhället. Det har blivit för enkelriktat eller tyst. Själva politiken kom under gymnasiet när vi ungdomar började prata och tänka mer olika. Då insåg jag att om inte jag också tycker till, får andra krafter mer utrymme.

Vilka frågor är viktigast för dig i årets val?

– Viktigast av allt är att det blir saklig politik i stället för pajkastning, men det loppet är nog kört tyvärr. Jag tycker vi alla ska ta ett ansvar för respekt! Hur pengarna fördelas är viktigast för mig, rent sakpolitiskt. Vi kan inte fortsätta tro på en jämställd och jämlik välfärd, samtidigt som allt ska kallas valfrihet och plånboken styr. Allting är ett kretslopp och tas pengar från ett ställe hamnar de någon annanstans. Då behöver vi styra pengarna åt rätt håll.

– Ta hur vi mår rent psykiskt, som exempel. Vill jag ha en hundralapp extra eller en vård som är för alla som behöver den? Jag tycker vi måste bygga från botten och upp, inte tvärtom.

Vad kan bli bättre i Blekinge och Sverige?

– Vi i Blekinge har ett läge som gör att infrastrukturen är jätteviktig. Där behöver vi ytterligare vässa oss. Regionen behöver pressa på för att knyta oss starkare till tågnätet. Mer kollektivtrafik som gör det lätt att pendla och som alla har råd med. Ju fler som kan åka gratis desto bättre.

– Överlag behöver vi jobba hårdare med integrationen och det ekonomiska utanförskapet, inte bara beroende på var man kommer ifrån. Människors ekonomi får inte slitas sönder medan en liten grupp får det lyxigt. Alla ska känna sig trygga med att vi som samhälle vill ställa upp för varandra. Om något händer med hälsa, jobb, ekonomi och så vidare, ska vi kunna ha ett socialt skyddsnät för alla.

Varför är det viktigt att rösta?

– Om jag inte tycker till, gör någon annan det åt mig. Att rösta är en möjlighet för oss alla att påverka, klyschigt men sant. Sedan är det viktigt att lyssna och läsa om vad de olika partierna vill som en helhet. Vi har fastnat i att politik handlar om trovärdighet och enskilda frågor. Det tycker jag är falsk marknadsföring. Jag röstar för att få det samhälle jag vill ha, alltså en ideologi. Inte på vem som är självsäker och lovar något som låter bra. Politik är för viktigt för allt som kommer framåt.

Personfakta

Marcus Degerskär, 39 år, Karlskrona. Industriarbetare. Gift och har två härliga barn. Är fotbollsnörd med snickeri och natur som hobby. Kandiderar till Karlskrona kommunfullmäktige.

Susanne Åkesson, 62 år, kandiderar till kommunfullmäktige i Ronneby.
Susanne Åkesson, 62 år, kandiderar till kommunfullmäktige i Ronneby.

Susanne Åkesson

När började du intressera dig för politik?

– Jag har alltid vetat var jag står men det var inte förrän runt 2015–2016 som jag började engagera mig politiskt. Då kom det nya obehagliga vindar i samhället och i Karlshamn. Mycket hot och negativa strömningar. Det var innan den stora flyktingströmmen men jag kände redan då att det inte duger att sitta vid kaffebordet och gnälla. Man måste engagera sig också. Tidigare var jag fackligt engagerad i Kommunal i många år. Efter valet 2018 kom jag in i Karlshamns kommunfullmäktige och blev även ersättare i regionstyrelsen. Politik blir mer och mer intressant ju mer man engagerar sig. Synd att inte fler ungdomar engagerar sig.

Vilka frågor är viktigast för dig i årets val?

– Välfärden, skolan och äldreomsorg och sjukvården är de frågor jag brinner mest för. Jag är undersköterska och arbetar inom äldreomsorgen. Jag älskar verkligen mitt arbete och stormtrivs där jag jobbar. Pengarna ska stanna inom välfärden och den ska skötas inom kommunal regi. Det är inte rimligt att skolans pengar hamnar i fickorna på stora ägare, till exempel!

Vad kan bli bättre i Blekinge och Sverige?

– Vi måste bryta gängkriminaliteten i samhället. Få alla i arbete och skapa bra arbetsmiljö. Välfärden kräver fler och fler händer och mer resurser. Tillsammans kan vi skapa större trygghet och jämlikhet. Det behövs ett maktskifte i Ronneby för att stoppa utförsäljningen av välfärden!

Varför är det viktigt att rösta?

– Om du låter bli att rösta då betyder det att du lämnar över din röst till någon annan. Ju färre som röstar desto mindre demokrati. Vill du vara med att påverka samhället så ska du rösta. Det är också viktigt för vår demokrati att så många som möjligt röstar, oavsett vilket parti man väljer. Läs noga igenom partiprogrammet och så du vet vad som utlovas. Din röst spelar alltid roll! Vi kvinnor fick kämpa för vår rösträtt och då känns det extra viktigt för mig att rösta.

Personfakta

Susanne Åkesson, 62 år, gift, har fyra vuxna barn och flera barnbarn. Kommer från Karlshamn och bor i Bräkne-Hoby sedan årsskiftet. Är utbildad undersköterska och arbetar inom äldreomsorgen sedan 35 år tillbaka. Älskar att umgås med familjen, läsa, vandra och vistas i naturen. Kandiderar till kommunfullmäktige i Ronneby.

Här saknas innehåll

Denniz Konduk, 19 år, röstar för första gången.
Denniz Konduk, 19 år, röstar för första gången.

Denniz Konduk

När började du intressera dig för politik?

– Allt började strax innan sommarlovet i åttan när jag var tvungen att flytta till farmor och farfar som bodde i en miljonprogramsförort. Det var en stor skillnad för mig som tidigare bott i ett ganska välbeställt område. Jag kommer ihåg att mina klasskamrater pratade om sina fullspäckade sommarlov medan jag tänkte på något helt annat. Flytten blev en stor väckarklocka för mig när jag nu mötte de riktiga orättvisorna på gatan utanför vår dörr, utanför den lokala skolan och blickarna man fick när man sa att man bodde i Fittja.

Vilka frågor är viktigast för dig i årets val?

– Bostadspolitiken. För vägen in i samhället för nyanlända, för studerande eller den som nyss skilt börjar när man har en plats att kalla sitt hem. En annan viktig fråga är vinster i välfärden. Jag vet inte hur många tal på gymnasiet jag hållit om det skeva med att låta aktiebolag utnyttja svaga och sjuka. Pengar som ska gå till eleverna och lärarna ska inte slussas vidare till skatteparadis. Och slutligen segregationen, det blev en hjärtefråga när jag bodde mitt i den och bevittnade den osynliga väggen runt Fittja som isolerade oss från resten av staden.

Vad kan bli bättre i Blekinge och Sverige?

– Att bygga för alla, med det menar jag inte bara bostäder för människor med både låga och höga inkomster utan också att man bygger i alla delar av Blekinge för att skapa en större mångfald. Det ska vara möjligt för pensionären som har en stor villa att flytta till något mindre utan att behöva flytta till en annan ort. Bostadsbyggandet kan förebygga segregation genom att till exempel bygga hyresrätter för vanligt folk i områden med mestadels bostadsrätter och villor. Ett annan sak som jag verkligen märkt när jag blivit fattig student är hur dyrt det är att åka kollektivt. Om vi ska bli ett klimatneutralt land måste vi få fler att ställa bilen. Ökad tillgänglighet gör att människor med olika bakgrunder och tankar kan mötas. Kollektivtrafiken borde vara gratis! Ett fungerade och vältäckande bussnät och effektiva tågförbindelser både inom regionen och till våra grannar möjliggör ökad tillväxt.

Varför är det viktigt att rösta?

– Jag som har släkt från Turkiet har fått uppleva när regeringen kör över det egna folket, då blir man rätt motiverad till att rösta. När du har röstat får du också tycka till med gott samvete när politikerna inte gör som du vill, annars är det bara att knipa igen. Dessutom skulle demokratin inte fungera om politikerna regerade på en begränsad del av folkets röster. Vi testade det innan Sverige fick lika rösträtt och allt för ofta gynnade politiken vita, rika män.

Personfakta

Denniz Konduk, 19 år, kommer från Stockholm, Hägersten/Botkyrka. Studerar fysisk planering på BTH. Älskar att ta arkitekturpromenader!

Här saknas innehåll

Anita Håkansson, 77 år, vill värna om landsbygden.
Anita Håkansson, 77 år, vill värna om landsbygden.

Anita Håkansson

När började du intressera dig för politik?

– Det där med socialdemokratin har alltid varit självklart. Min man var politiskt aktiv när jag träffade honom och även mina föräldrar var socialdemokrater. 1971 skrev jag in mig i den socialdemokratiska kvinnogruppen i Fridlevstad och kom in i fullmäktige 1974, då hade jag tre barn. Fridlevstad var en liten ort som växte tack vare 50 nya hustomter. Vi knackade dörr så fort någon flyttat in, sa välkommen och gav en liten blomma. Trots ökad inflyttning saknades mycket service. Vi kämpade mycket och var inte rädda att ställa krav. Vi sa ifrån när de ville göra skola av dagiset. I stället byggde de en helt ny skola.

Vilka frågor är viktigast för dig?

– Byggnation och fler bostäder. Jag slåss för de gamla. Vi har precis fått en pensionshöjning för dem som har det sämst. Men vi är inte färdiga. Det är många som har dålig pension idag – främst kvinnor men även män har låg pension. Servicen på landsbygden måste upprätthållas. Äldre ska kunna bo kvar. Det är lätt att lägga ner service som går med förlust, i stället för att hitta lösningar. En sak till som bekymrar mig, det är våldet i samhället. Man måste börja tidigt i förskolan och skolan. Man måste se barnen som far illa! Ofta räcker det att lägga lite extra energi på just dem.

Vad kan bli bättre i Blekinge och i Sverige?

– Landsbygden måste få leva. Det är många som glömmer landsbygden idag. Det måste till mer pengar till skola och förskola för att motverka att unga hamnar fel.

Varför är det viktigt att rösta?

– Röstar man inte så kan man inte påverka samhället. Vi kvinnor har fått kämpa för att få rösträtt. För mig är det en självklar rättighet men också en skyldighet. Bryr man sig inte om att rösta, då kan det gå hur som helst. Sedan är det viktigt att fråga sig vilken typ att ledare man vill ha i Sverige. Magdalena, Åkesson eller Kristersson? Personligen tycker jag att Magdalena Andersson gjort väldigt bra ifrån sig. Hon är en stabil ledare som man kan lita på och som vågar ta tag i saker.

Personfakta

Anita Håkansson, 77 år, änka med tre vuxna barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Bor idag i bostadsrätt i Annebo i Karlskrona. Är ordförande för PRO i Fridlevstad där hon bodde i 50 år med sin man. Gick i 7-årig folkskola, arbetade först lanthandel och sedan i affär. Läste på komvux som 37-åring och blev ombudsman i Unga Örnar och på Hyresgästföreningen. Arbetade i Fridlevstad skola de sista åren av sitt yrkesliv.

Här saknas innehåll

Annons
Innehåll från Socialdemokraterna i Blekinge

Läs mer:

Christina Mattisson, (S): ”Rätt vård i rätt tid”

Annons
Innehåll från Socialdemokraterna i Blekinge

Läs mer:

Heléne Björklund, (S): ”Det är viktigt att vi håller ihop”

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se