Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Innehåll från RAGN-SELLS I KALLINGE

David Svensson, platschef på Ragn-Sells i Kallinge: “Avfall är en resurs som kan återvinnas om och om igen”

Spillbitar från golvtillverkaren hämtas, mals ner och blir ny råvara för nya golv. Av uttjänta fönster görs nytt glas. Allt fler Blekingeföretag tänker cirkulärt och arbetar med att minimera sitt avfall. Så att råvaror kan återanvändas om och om igen.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Att gå från snack till verkstad i hållbarhetsfrågor är en utmaning för de flesta företag – oavsett ambitionsnivå och storlek. Det kan ta tid att nå klimatmålen och kräver ofta specialkunskap.

Men det finns en lösning. Det handlar om att se på det egna avfallet som en skattkista, fylld av viktiga råvaror som kan återanvändas.

– Avfall är en resurs som kan återvinnas om och om igen. Vi hjälper våra kunder att sortera på rätt sätt och se till helheten. Det är viktigt att gå till källan. Hur kan vi tillsammans minska avfallet? säger David Svensson, sektionschef på Ragn-Sells anläggning i Kallinge.

Hans Sjöström, Emil Persson och David Svensson arbetar här med spolning.
Hans Sjöström, Emil Persson och David Svensson arbetar här med spolning.

Där hanterar man inte privatpersoners sopor. Utan endast farligt avfall från företag. Man rycker även ut vid läckor och andra olyckor både på land och till havs.

Men framförallt arbetar David och hans 20 kollegor med att stötta Blekingeföretag som tänker cirkulärt och vill bidra till att minska mängden farligt avfall i samhället genom att börja med sig själva.

Kunderna finns inom alla branscher med tonvikt på bygg, tillverkning, handel och mindre verkstäder.

”Vi hjälper våra kunder att sortera på rätt sätt och se till helheten”

– Alla företag är unika och har olika behov. De är experter på sin verksamhet och vi har kunskap om hur man hanterar farligt avfall. Vi kan titta på produktionen och se vad som kan fångas upp för att återvinnas, säger David.

– Vi sköter hela kedjan. Hämta, sortera och bearbeta själva eller så fungerar vi som mellanhand. Hos vissa kunder har vi egen personal som arbetar på plats och sköter hela sorteringen.

Allt fler företag inser att man kan skona miljö och samtidigt gynna plånboken. Stora företag har ofta kommit långt i sitt hållbarhetsarbete. Men även den minsta bilverkstaden kan tjäna pengar på att sortera bättre. Och det finns gott om goda exempel i Blekinge, berättar David.

– Vi hämtar bland annat spill hos ett golvföretag. Bitarna mals mer och skickas sedan tillbaka som nytt råmaterial för att tillverka nya golv.

På Ragn-Sells i Kallinge hanteras även slam.
På Ragn-Sells i Kallinge hanteras även slam.

Annat farligt avfall som Ragn-Sells hanterar är oljor och spilloljor från industrier och verkstäder. Eller wellpapp som kan återvinnas upp till sex gånger där man sköter insamling, kvalitetskontroll och sortering för återvinning till nya pappersprodukter.

”Det är fruktansvärt viktigt att vi tar tillvara våra resurser”

Det är väldigt få material som inte kan återvinnas idag. Genom Rent Bygge-konceptet kan byggföretag minimera sitt avfall och samtidigt bidra till att skapa nya råvaror av sådant som annars skulle hamnat på deponi. Som glas till exempel.

Ragn-Sells samarbetar bland annat med en fönstertillverkare. Istället för att slänga uttjänta fönster har man skapat ett retursystem som innebär att byggföretagen returnerar de gamla fönstrena i samma emballage som de nya kom.

Gustav Kronkvist och David Svensson vid oljemottagningen på Ragn-Sells i Kallinge.
Gustav Kronkvist och David Svensson vid oljemottagningen på Ragn-Sells i Kallinge.

– Vi hämtar de gamla fönstren och har utarbetat en behandlingsteknik där vi först krossar glaset. Sedan skickas krosset till fönstertillverkaren som använder det för att tillverka nya fönster. Även träet flisas och återvinns beroende på kvalitet, säger David som började sin karriär hos Ragn-Sells 2006 som truckförare.

– Någonstans tar alla resurserna slut. Det är fruktansvärt viktigt att vi tar tillvara våra resurser. Vi har snart slut på den sand som används för att tillverka nytt glas.

Expertkunskap ett klick bort

Det ska vara enkelt att minska sitt avfall och bidra till cirkulär ekonomi. Som företagskund hos Ragn-Sells får du tillgång till den bästa expertisen och den mest avancerade tekniken för återvinning och hantering av ditt avfall. I egen kundportal kan du enkelt beställa utställning, tömning, hemtag, samt se statistik och fakturor.

Läs mer om Ragn-Sells cirkulära arbete här

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se