Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Filmfestival som vill sätta Karlskrona på kartan

Sveriges yngsta festival vill öppna upp Östersjöregionen - genom film. När festivalen arrangeras för andra året i rad är ledorden öppenhet, frihet och fred.
Publicerad 7 augusti 2018 • Uppdaterad 8 augusti 2018

För andra året i rad arrangeras Carl International Film Festival i Karlskrona. Festivalen har utmärkt sig bland Sveriges övriga filmfestivaler med sitt tydliga fokus på film specifikt från Östersjöregionen.

Med sitt fokus vill arrangörerna synliggöra den kulturella bredd som finns i regionen och i år är 14 nationer från tre kontinenter inbjudna att delta. Historiskt sett har Östersjön bundit samman Sverige med angränsande länder, något man från arrangörernas sida vill lyfta.

Annons

– Världen sluter sig mer och mer och med film som redskap vill vi öppna upp och se möjligheter att förena istället för att separera, berättar Josef Kullengård, programansvarig för årets festival.

Programansvarig Josef Kullengård och festivalchef Henrik JP Åkesson presenterade årets programsläpp på Landbron under tisdagskvällen.
Programansvarig Josef Kullengård och festivalchef Henrik JP Åkesson presenterade årets programsläpp på Landbron under tisdagskvällen.Foto: Lisen Däldborg

I år är strålkastaren riktad mot Polen. Med seminarium, filmer och polska gäster vill festivalen belysa nuvarande samhällsproblem i landet - men också den växande filmkulturen.

En av de filmer som kommer att visas inom årets polska fokus är Wild Roses av Anna Jadowska. Filmen är fjolårets vinnare av Stockholm Filmfestivals Stockholm Impact Award och berör moderskapets utsatthet i en konservativ landsbygd.

– Wild Roses är ett exempel på en av de filmer vi ser reflekterar de sociala och politiska förutsättningarna i Polen som pågår just nu, säger Josef Kullengård.

Henrik JP Åkesson är grundare till festivalen och vill långsiktigt skapa en regional filmfond i Karlskrona. Ett steg i rätt riktning är CFF (Carl Film Forum), där personer i filmbranschen och politiker från regionen kan mötas för samtal om samproduktion, finansiering och ökat filmsamarbete kring Östersjön.

– Det finns så mycket kreativ miljö i Karlskrona med BTH och Hyper Island, men ingen finansiering. Då tvingas man flytta, säger Henrik JP Åkesson.

En regional filmfond skulle ge studenter en chans att utvecklas vidare och stanna i Karlskrona efter sin utbildning, förklarar han.

Under tisdagskvällen var det programsläpp på Landbron för CIFF. På scen berättar Henrik JP Åkesson om festivalens grunder - öppenhet, frihet och fred.
Under tisdagskvällen var det programsläpp på Landbron för CIFF. På scen berättar Henrik JP Åkesson om festivalens grunder - öppenhet, frihet och fred.Foto: Lisen Däldborg

Bland årets 40 programpunkter är Demokratibrunch på Landbron något som Josef Kullengård rekommenderar.

– Vi kommer samtala om hur film och rörlig bild kan verka för att förvränga historien och sprida propaganda. Det blir ett matigt ämne och en matig brunch, säger han.

Henrik JP Åkesson ser mest fram emot den polska avslutningsfilmen, Loving Vincent, den 29:e augusti.

Annons

– Förra året ville vi ha en utomhusvisning som avslutning vid Spanska trappan, men fick ställa in på grund av vädret. I år verkar vi ha bättre förutsättningar, säger han.

Anette Bohnsack och Annica Söderström var båda två på förra årets festival och är tillbaka i år igen.

Annica Söderström och Anette Bohnsack är tillbaka till CIFF för andra året i rad.
Annica Söderström och Anette Bohnsack är tillbaka till CIFF för andra året i rad.Foto: Lisen Däldborg

– Det är fantastiskt att konsten får ta större plats och speciellt med fokus på Östersjöregionen, säger Anette Bohnsack.

– Det är fantastiskt när lite mindre filmer får synas, inte bara Hollywood-produktioner, säger Annica Sandström.

– Det finns nog en idé om att Karlskrona ligger i utkanten, i en periferi, men så är det inte. Den här festivalen är verkligen ett lyft för staden, säger Gudrun Gardarsdottir. Fr.v Magnus Granqvist, Gudrun Gardarsdottir, Max Dager, Agnes Lindeberg och Clara Lindeberg.
– Det finns nog en idé om att Karlskrona ligger i utkanten, i en periferi, men så är det inte. Den här festivalen är verkligen ett lyft för staden, säger Gudrun Gardarsdottir. Fr.v Magnus Granqvist, Gudrun Gardarsdottir, Max Dager, Agnes Lindeberg och Clara Lindeberg.Foto: Lisen Däldborg
Lisen DäldborgSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons