Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

38 får gå från Ericsson

KARLSKRONA · Nu står det klart. 38 anställda på Ericsson Software förlorar sina arbeten.
– Efter förhandlingar med de lokala fackförbunden har vi kommit fram till den här siffran. De anställda har fått beskedet i veckan, säger vd Bernt Eje Petersson.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2001
Bernt Eje Petersson, vd på Ericsson Software, och de lokala fackförbunden har kommit överens att 38 anställda sägs upp.
Bernt Eje Petersson, vd på Ericsson Software, och de lokala fackförbunden har kommit överens att 38 anställda sägs upp.Foto: 

Den femte juni meddelade Ericsson Software att 45 tillvidareanställda varslades om uppsägning.

Så blir inte fallet utan istället förlorar 33 anställda i Karlskrona/Ronneby och 5 i Sundbyberg/Stockholm sina arbeten. Tidigare har Ericsson Software inte tillsvidareanställt 60 provanställda. Företaget har även minskat konsulterna från från 88 till 61.

Annons

Vd Bernt Eje Petersson är övertygad om att man kommer klara sina besparingskrav. Ericsson Softwares del av de 20 miljarder hela koncernen ska spara är 130 miljoner.

>Får lön i ett år

Under veckan har förhandlingarna pågått mellan de lokala fackförbunden. De anställda som blivit uppsagda har fått chockbeskedet i veckan. Lönen kommer de anställda att ha möjlighet att behålla i 12 månader medan de söker sig till annan verksamhet. Det finns också möjlighet att begära ett avgångsvederlag som baseras på hur länge man arbetat. Några anställda kommer även kunna få avtalspension.

Ericsson Software har fortfarande anställningsstopp trots Ericssonkoncernen dragit hem en stororder under förra veckan.

> Lindrigt

Bernt Eje Petersson är glad över att Ericsson Software klarat sig lindrigt undan med neddragningarna jämfört med till exempel Linköping och Kumla.

– Till skillnad från dem har vi ingen produktionsverksamhet. Vi arbetar på systemssidan med att utveckla tjänster till mobiltelefoner, säger han.

I dagsläget har Ericsson Software 850 anställda. 600 i Karlskrona, 150 i Ronneby och resten i övriga enheter runt om i Sverige.

> Facket besviket

Anders Karlsson, klubbordförande i SIF på Ericsson Software är givetvis besviken på neddragningarna.

Annons

– När sparpaketet kom så sa man ingenting om något varsel. Jag trodde vi skulle slippa uppsägningarna.

Anders Karlsson berättar att de drabbade blivit lättade över att beskedet äntligen kommit.

– De är givetvis besvikna, men det är lättare att få ett besked än att leva i ovisshet, säger han.

Jonas Ottosson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons