Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

650 vägmiljoner till sydsverige gick till Mälardalen

KARLSKRONA – Beslutsfattandet måste bort från Stockholm. Den politiska strukturen måste ändras mot några starka regionala organ med bestämmanderätt över infrastrukturen. Först då kommer vi ifrån de enorma satsningar som görs på området kring Mälardalen. Exemplet med Blekinges förlorade tåg är bara ett i raden.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2001

Det säger Stefan Müchler, VD för Sydsvenska Industri- och Handelskammaren i Malmö.

– Jag känner inte till ”tågaffären” i Blekinge i detalj, men det är naturligtvis förödande för en regions utvecklingsmöjligheter att infrastrukturen eftersätts, säger Stefan Müchler och pekar på ett annat dramatiskt exempel.

Annons

För bara två år sedan, sommaren 1998, fanns så mycket som 650 miljoner avsatta i planeringen för bättre vägnät i sydsverige. Det gällde ett specielllt område i Markaryd och Ljungby där E4:an behövde en rejäl upprustning för att svara mot EU:s krav på en bra trafiktriangel med Göteborg, sydostsverige och Malmö som några viktiga knutpunkter.

– Men på höstkanten var pengarna överförda till ett vägprojekt från Motala och uppåt mot Mälardalen. Och det är naturligtvis till stort men för sydsverige att investeringar inte bara tenderar, utan också faktiskt koncentreras till Mälardalsområdet.

– Och det handlar inte bara om infrastrukturen utan alla nationella satsningar, från kultur till vägar och järnvägar, säger Stefan Müchler.

> Politiska strukturen är fel

Koncentrationen av försvarsmakten till Stockholm är ett annat exempel på att lokaliseringar sker till redan överhettade områden vilket bland annat leder till att redan skyhöga tomtpriser trissas upp ytterligare. I förlängningen kan man också se stora löneskillnader eftersom det är tillgång och efterfrågan som i hög grad styr lönesättningen. I ”heta” regioner uppstår brist på arbetskraft med allt vad det innebär.

## Är det fel på våra politiker som väljs från alla delar av landet och har till uppgift att svara för en rättvis fördelning av resurserna?

– Nej, det är inget fel på dem. Det handlar om ett fel i den politiska strukturen. Enda möjligheten att komma tillrätta med snedvridningen är en snabb utveckling mot fler regionala organ typ Region Skåne och Blekinge. Men de måste ges makt att bestämma över så stora investeringar som just infrastrukturen i sin egen region. Först då kommer vi ifrån stockholmsfixeringen.

> Större regioner

Enligt Stefan Müchlers uppfattning är de pågående försöken med regionala organisationer typ Region Skåne och Region Blekinge för små för att klara uppgiften.

– Inom en mycket snar framtid behöver vi en sydsvensk region i vilken ingår inte bara Skåne utan också Halland, Småland och Blekinge. Totalt i landet krävs kanske fem-sex regionala politiska maktcentra för att därigenom bryta stockholmsdominansen, säger Stefan Müchler.

Han betonar också att det krävs mer än bara infrastrukturella satsningar för att en region ska växa sig stark, bland annat rejäla satsningar på kulturen så att människor finner behag att bo i någon annan del än storstadsregionen.

Donald Holmgren
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons