Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

ABB i Olofström varslar en av tre

OLOFSTRÖM ABB Body In White varslar 85 anställda om uppsägning. Dålig orderingång är orsaken till att företaget krymper med nästan en tredjedel.
Att man skulle behöva ta till så drastiska åtgärder trodde inte vd:n Pontus Westrup när han tillträdde för några månader sedan.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2001
Det har sett bra ut för ABB Body in White på senare tid. Men i går kom vd Pontus Westrup med beskedet att företaget måste ta konsekvenserna av den sviktande marknaden.
Det har sett bra ut för ABB Body in White på senare tid. Men i går kom vd Pontus Westrup med beskedet att företaget måste ta konsekvenserna av den sviktande marknaden.Foto: Gunnel Persson

– Jag hade inte väntat mig att problemen skulle bli så stora. Jag visste ju vilka affärer som var pågående, säger Pontus Westrup som fick vd-posten så sent som i februari i år.

> Ordrar skjutits upp

Annons

Förra året såg det ljust ut. Det var ett toppår för bilindustrin. ABB Body In White nyanställde tekniker och räknade hem stororder efter stororder på pressautomation. Bekymret är att några av dem inte verkställts. Både dessa och löpande ordrar har skjutits på framtiden. Kunderna har inte vågat satsa eftersom bilindustrin sviktat runt om i världen. Det är den ena orsaken.

Den andra är att företaget inte heller fått nya uppdrag i den utsträckning man hoppats. Sista halvåret 2000 var orderingången relativt svag. Och första kvartalet i år har den varit riktigt dålig.

– Vi måste helt enkelt anpassa organisationen till en lägre försäljningsvolym. I annat fall kan vi inte behålla konkurrenskraften, säger Pontus Westrup.

> Satsar på service

Beslutet togs för endast tre veckor sedan. I går informerades de anställda om det överraskande prekära läget. Facken fick reda på det tidigare i veckan.

85 av totalt 296 anställda sägs upp. Varslen som fördelas på 60 procent tjänstemän och 40 procent kollektivanställda ska verkställas snarast möjligt.

För att få upp försäljningsvolymen inriktar sig ABB på följande:

· Ökat samarbete inom ABB Sverige och med liknande verksamhet i bland annat Spanien och Frankrike.

· Fördubblad satsning på service och modernisering av befintliga pressautomationsanläggningar. Framför allt på utrustning som levererats från Olofström. Det är ett sätt för att bli mindre konjunkturkänslig.

För övrigt inriktar man sig på att bygga upp verksamheten utifrån den nya, mindre kostymen.

Annons

> Inga nya lokaler

ABB Body In White har haft långtgående planer på att hitta nya lokaler utanför Volvoområdet. Kommunen har erbjudit flera olika alternativ. Planerna läggs på is. Företagets tvåårskontrakt på ett av de röda husen på Hard Center-området kommer förmodligen inte att brytas.

Befintliga ytor på Volvoområdet ska friläggas för att sänka kostnaderna.

– Vi blir kvar i huset men försöker tränga ihop oss. Vi anpassar storleken efter personalstyrkan, säger Pontus Westrup.

> Fackliga förhandlingar

Under stora delar av gårdagen satt ledningen och fackförbunden i MBL-förhandlingar.

– Vi har anat att något behövde göras, men beskedet var ändå överraskande, säger SIF-klubbens ordförande Lars Widerstrand.

Han hade inte trott att så många som 85 personer skulle beröras, varav ett 50-tal tjänstemän.

– Nej, det var tråkigt. Vi var på väg uppåt. Samtidigt sjönk marknaden. Glappet blev för stort, suckar Lars Widerstrand.

Det är långt ifrån klart vilka som kommer att beröras. Det lär inte bli tal om många naturliga avgångar. Det utnyttjades vid neddragingen för knappt två år sedan.

Annons

Men Trygghetsrådet ska kopplas in.

## Vill företaget behålla nyckelpersoner?

– Det vet jag inte. Vi får se vilken lagstiftning som gäller på området. Därefter blir det en förhandlingssak. Det är bara att hoppas på individuella lösningar för alla berörda, säger Lars Widerstrand.

Anders Nilsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons