Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åklagare tar upp knivmålet som polisen la ner

SÖLVESBORG Trots att Sölvesborgskvinnan kunde peka ut gärningsmannen som knivöverföll henne i hennes bil på Ryssberget avskrev polisen ärendet.
Nu, efter nära två och ett halvt år, har biträdande chefsåklagare Ingela Klinteberg beslutat att på nytt inleda en förundersökning mot den misstänkte knivmannen som kommer att kallas till polisförhör.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2001

Det var en kväll i början av september 1998 som kvinnan hade stannat till med sin bil vid en parkeringsficka intill Vattentornet i Sölvesborg. Hon satt och pratade i mobiltelefonen när bildörren plötsligt slets upp. Skräckslagen fick hon se en omaskerad man med en kniv i handen. Med kniven försökte han sedan skära upp hennes kläder. Förtvivlat skrek kvinnan på hjälp och till slut gav knivmannen upp sitt försök och flydde från platsen.

> Fick missfall

Annons

Kvinnan, som var gravid i tredje månaden, var efteråt så chockad att hon fördes i ambulans till Karlshamns lasarett.

– Chocken gjorde att hon efteråt fick missfall, berättar hennes sambo.

Han har hela tiden varit oförstående till att polis och åklagare kunde lägga ner den första förundersökningen trots att kvinnan några dagar efter överfallet kunde peka ut gärningsmannen, en numera 48-årig man med ett digert kriminellt förflutet bakom sig.

Det hjälpte inte att kvinnan kunde visa upp sina sönderskurna kläder som bevis för överfallet.

> Skrivelsen räcker

Efter att ha hållt ett kort förhör med den misstänkte som nekade till överfallet avskrevs fallet.

– Så här får det inte gå till i en brottsutredning, säger hennes sambo, som sedan dess uppvaktat såväl JO som Justitieministern och Riksåklagaren med skrivelser för att få igång en ny förundersökning.

Biträdande chefsåklagare Ingela Klinteberg förnekar att det är efter påstötning uppifrån som hon beslutat att på nytt granska ärendet och låta polisen förhöra 48-åringen om vad han sysslade med kvällen den 3 september 1998.

– Anledningen är helt enkelt en skrivelse som jag fått direkt från målsägaren och hennes sambo, säger Ingela Klinteberg i en kommentar.

Olle Ohlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons