Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Alla länets tingsrätter blir ett

KARLSKRONA Nu på måndag slås länets tingsrätter samman till en enda; Blekinge tingsrätt.
Men den nya länsdomstolen kommer att ha jämbördiga kanslier och dömande verksamhet såväl i Karlshamn som i Karlskrona.
Det är tingsrätterna i Ronneby och Sölvesborg som slukas.
– Sammanslagningen var nödvändig. Krasst talat har vi fått betydligt mindre att göra, samtidigt som den tekniska utvecklingen gjort oss effektivare, säger den tillförordnade chefen för den nya tingsrätten, lagman Peter Rosén.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2001

Sammangåenden inom statsförvaltningen hör inte till ovanligheterna – men det är sällan de väcker så mycket känslor som när en sammanslagning av Blekinges tingsrätter varit på tapeten.

Och det har den i nästan 30 år.

Annons

Men nu blir den alltså av.

– Och det var absolut nödvändigt. Vi har blivit av med så många av våra tidigare uppgifter att det i princip inte var mer än den dömande verksamheten kvar, berättar lagman Peter Rosén för Sydöstran.

Nyligen försvann inskrivningsärendena till en särskild enhet i Hässleholm och i månadsskiftet tar skattemyndigheterna över bouppteckningarna och arvsskattebesluten.

Tidigare har kronofogden tagit över ”annat gammalt tingsgöra”.

Vad som blir kvar i Blekinge tingsrätt är den dömande verksamheten; prövningen av brott- och tvistemål. LIksom konkurser, äktenskapsskillnader och umgängesärenden.

De båda senare, i de fall parterna är överens, kommer att handläggas i Karlshamn.

> Kvalitetsfråga

– Länet är för litet för fyra tingsrätter. För trettio år sedan hade vi sysselsättning för 80 anställda. I den nya organisationen är vi 30. Skulle vi slå ut dem på fyra tingsrätter hade vi inte bara blivit sårbara, som vid semestrar, sjukdom och utbildning – vi hade inte heller klarat handläggningstiderna och kvalitetskraven, menar Peter Rosén.

Nu får Karlshamn två rådmän och tio kanslister, Karlskrona en lagman, tre rådmän, en tingsfiskal och 14 kanslister.

Fördelningen har gjorts utifrån målmängderna – och utifrån det faktum att alla häktningar hädanefter kommer att hållas i Karlskrona. – Av inte minst effektivitetsskäl, eftersom såväl åklagarkammaren som häktet finns i Karlskrona, förklarar Peter Rosén.

Annons

Däremot kommer advokaterna i väst att få tillbringa mer tid på vägarna.

– Dessbättre är avstånden i Blekinge inte så stora, inflikar Peter Rosén.

> Nämndemännen flyttar med

De brott som begås i västra Blekinge, och de civila rättsprocesser där svarandena är hemmahörande i den västra länsdelen, kommer fortsättningsvis att handläggas i Karlshamn. Medan Ronnebymålen flyttar in till Karlskrona.

Och med brottmålen flyttar också Sölvesborgs respektive Ronnebys politiskt tillsatta nämndemän.

– Vi kommer inte att ha några särskilda Sölvesborgs- eller Ronnebynämnder, och inte heller dito domare, förklarar Peter Rosén.

– Nu är man antingen öst eller väst, som i folksjälen, ler han.

Däremot kan domarna, ”i flexibilitetens namn”, få uppgifter såväl i Karlskrona som i Karlshamn.

> Byggts om

I samband med sammanslagningen har framför allt tings-/rådhuset i Karlskrona fräschats upp och byggts om – och fått fem tingssalar mot tidigare fyra. I Karlshamn förblir de två.

Annons

– Visst har det här kostat, jag har ingen prislapp ännu, men det mesta behövde göras ändå, säger Peter Rosén – som uppskattar att sammanslagningen framöver kommer att innebära besparingar på åtminstone 3 miljoner kronor årligen.

Men han betonar samtidigt att sammanslagningen inte gjorts i syfte att spara pengar.

Som Sydöstran berättat tidigare förlorar sex trotjänare vid de gamla tingsrätterna sina jobb.

– Inte minst detta har gjort att det senaste året varit slitsamt och tungt för oss alla. Men det har ändå funnits en kraft och en solidaritet, en vilja att inte allmänheten skulle bli lidande, som är imponerande. Personalens insatser i den här svåra förändringssituationen har varit otrolig, säger Peter Rosén till sist.

Fotnot: I rådhuset i Karlskrona finns även länsrätten, med elva anställda, som även fortsättningsvis kommer att dela administration med tingsrätten.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons