Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt fler elever blir vegetarianer

KARLSHAMN Antalet elever som äter vegetarisk mat i skolan blir allt fler. Eva Håkansson, som är kostchef i kommunen, ser ett samband mellan ökningen och galna-ko-sjukedebatten.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2001

Omkring nio procent av eleverna på Österslätt- och Väggaskolan äter vegetarisk mat i skolbespisningen. Det innebär enligt kostchefen en ökning över de senaste åren och i samband med debatten om BSE-smittat kött ser hon en extra ökning.

– Jag har full förståelse för att folk reagerar och väljer bort kött från matsedeln, säger hon, men tillägger att det kött som serveras i kommunens skolor omfattas av en skriftlig försäkran som garanterar att det är svenskproducerat och att det inte är farligt att äta det kött som serveras i skolan.

Annons

> Måste kunna näringsläran

Av de totalt 145 elever som avstår från kött på de två skolorna är 15 personer veganer. De eleverna äter inte heller ägg och dricker inte mjölk, vilket enligt kostchefen fodrar att de verkligen kan sin näringslära för att få i sig det de behöver.

– De får inte i sig det högvärdiga proteinet som finns i ägg och mjölk, vilket vegetarianer får. Därför krävs det stor kunskap om hur det proteinbehovet ska kompenseras, säger hon.

> Samma principer

Eva Håkansson menar dock att samma regler gäller för de som är vegetarianer eller veganer, som för de som äter kött.

– Det bygger på samma principer. Det är viktigt för alla att äta allsidigt, menar hon.

Enligt kostchefen måste de som vill gå över till vegetarisk kost först gå genom skolsköterskan och inkomma med en formell anmälan. Hon menar vidare att det är viktigt att beslutet ska vara väl underbyggt.

# FAKTA: Enligt en undersökning som Svenska Dagbladet gjort i 124 slumpvis utvalda skolor i Sverige är 11 procent av landets gymnasielever vegetarianer.

1996 var siffran endast 5 procent.

Samma undersökning visar också att även andelen veganer ökat.

Annons

Från 0,1 procent 1996 till 0,6 procent i år.

Det finns i dag veganer i 64 procent av landets gymnasieskolor.

Henrik Brandberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons