Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt fler gifter sig

BLEKINGE Blekingar, liksoma andra svenskar gifte sig mer förra året än 1999, till och med mycket mer.
– Men det beror nog på att det var ett festligt år att gifta sig. Det betyder inget trendbrott, säger forskaren Ann-Zofie Duvander vid Stockholms universitet. Hon har tagit reda på vad som får folk att gifta sig.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2001

I Olofström ökade gifandet från 25 vigslar 1999 till 46 år 2000, i Ronneby från 77 till 105, i Karlshamn från 86 till 134 och i Sölvesborg från 49 till 62.

Bara i Karlskrona minskade vigslarna, från 252 till 231, vilket misstänks bero på att kvinnor flyttat därifrån. Men det är inte säkert.

Annons

I hela landet är ökningen från 32 312 vigslar 1999 till 37 060 år 2000.

## Så vad har hänt, varför gifter sig folk mer?

– Det är knappast så att mönstret har ändrat sig så mycket. Det finns heller ingen befolkningspuckel som kan förklara ökningen, utan det verkar som om många par har velat få ett extra festligt tillfälle just år 2000, säger Ann-Zofie Duvander.

Hon tycker det finns positiva aspekter på att fler gifte sig. Det ger fler varaktiga förhållanden och det är bra för samhället. Det kan också ge fler barn som får växa upp i en familj.

– Par som är gifta delar inte på sig lika ofta som sambopar. Det verkar som om förhållandet håller bättre när paret riktigt bestämt sig för att leva ihop.

## Vilka är det som gifter sig?

– Det är par som varit sambo ett eller två år. ”Risken” att de gifter sig är störst de första åren. De som varit sambo längre brukar inte gifta sig. Nästan aldrig gifter sig par utan att ha varit sambo, och de flesta har haft ett par förhållanden innan de gifter sig. De brukar vara mellan 25 och 30 år när de slår till, säger Ann-Zofie Duvander.

Som i alla tider är graviditet ofta en utlösande faktor.

> Högutbildade gifter sig mer

Det finns en social skillnad mellan de som gifter sig och de som förblir sambo:

Annons

– De med hög utbildning gifter sig mer än de med låg utbildning i stället för att vara sambo. Det tycks bero på att de tjänar mer och äger mer tillsammans som behöver säkras. Giftoreglerna är en viktig juridisk faktor för dem.

En puckel i vigselstatistiken, blir det puckel i skilmässostatistiken också?

– Njae, det är inte säkert, säger Michael Gähler, forskare och expert på socialdepartementet.

– Vi hade en puckel när sambopar ville rädda änkepensionen 1989. Det har ännu inte synts i skislmässostatistiken. Vi får vänta och se.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons