Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bärsärkagång på lettlandsfärjan

KARLSHAMN Livbojar slängdes över bord, inredning förstördes och allmänt kaos uppstod när fyra kraftigt berusade män löpte amok inne på färjan över till Lettland.
Passagerare och besättning fick skydda sig bäst de kunde från de rasande männen.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2001

Incidenten ägde rum natten till onsdag i förra veckan. Fartyget Gutö, ersättare för den ordinarie färjan Karleberg, som legat inne på varv under en månad, hade lagt ut från Karlshamn och var på väg till lettiska Liepaja när fyra män började terrorisera sin omgivning ombord på båten.

– Man märkte redan tidigt på kvällen, vid middagen i matsalen, att de var kraftigt berusade, berättar befälhavaren Björn Carlsson.

Annons

> Förstörde inredning

Vad som startade som ett inbördes bråk kom till slut att bli ett allmänt problem ombord när männen, som kommer från Litauen, i rent raseri började förstöra inredning, slänga mat omkring sig och kasta livbojar i vattnet.

– De uppträdde mycket störande och vi försökte flera gånger att förmå dem att lugna ner sig. Men eftersom de talade litauiska kunde vi inte heller kommunicera och få reda på varför de bråkade.

Efter många fåfänga övertalningsförsök kunde besättningsmän senare på natten till slut förmå bärsärkarna att gå lägga sig i sina hytter.

> Greps av polis

När fartyget anlöpte hamn i Liepaja följande dag greps männen av lettisk polis.

Björn Carlsson beklagar händelsen, men säger att det samtidigt är ovanligt med bråk ombord på frakttfartyg.

– De flesta som åker med är lastbilschaufförer som efter att de ätit ofta går och lägger sig i sina hytter. Bråk av det här slaget ser man snarare på de stora passagerarfartygen.

Typiskt nog var ingen av de fyra männen lastbilschaufförer.

Lars Carlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons