Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Benskörhet kostar mycket för alla

BLEKINGE 47,2 miljoner kronor kostade höftbensbrott i Blekinge 1998.
– Om nu landstingspolitikerna inte kan inse att vi kvinnor är värda att slippa brotten, kan de väl tänka på kostnaden, säger Lena Persson i Karlskrona, taleskvinna för osteoporosföreningen.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2001
Lena Persson är taleskvinna för bensköra. Hon tycker det är viktigt både mänskligt och ekonomiskt att landstinget skaffar möjlighet att spåra riskfall och förebygga brott.
Lena Persson är taleskvinna för bensköra. Hon tycker det är viktigt både mänskligt och ekonomiskt att landstinget skaffar möjlighet att spåra riskfall och förebygga brott.Foto: 

Hon har tryckt på landstingsledamöter av alla politiska kulörer för att förmå dem att avsätta pengar till bentäthetsmätare och den arbetsinsats som behövs för den.

– Jag tjatar med en dåres envishet, för jag vet vilken förebyggande nytta en sådan mätapparat kan göra, säger Lena Persson.

Annons

Nu har hon nått en bit på väg. Centerpartisten Ingegerd Johansson har riktat en enkel fråga till landstingsrådet Bernth Johnson, s, för att få veta om det är aktuellt att köpa en bentäthetsmätare. Hon ställde samma fråga 1999.

Idag har Landstinget Blekinge ingen sådan bentäthetsmätare.

– Om det kommer in en kvinna på 50 år eller mer och har brutit sig eller fått skador på kotorna som är så vanligt, borde sjukhuset med en enkel mätning kunna se om det beror på att hon är en riskperson för fler brott.

– Är hon det kan sjukvården göra en hel del för att förhindra fler brott. Brotten kan inte helt undvikas, men åtminstone halva vårdsumman borde kunna minskas med förebygande insatser, säger Lena Persson.

Det skulle alltså kosta landstinget bortåt 25 miljoner kronor mindre på ett år med mer brottsförebyggande.

– Bortsett från det är kvinnorna värda att skonas från benbrott, säger Lena Persson.

– Men det är öldre kvinnor som drabbas och de är vana att skrika för sina intressen.

> Promenad och piller

Ärftlighet spelar stor roll för benskörhet. Men livsstil har också betydelse.

– Solsken och promenader stärker skelettet. Om kvinnorna börjar promenera i 50-årsåldern kan de minska risken för brott i 70-årsåldern, säger Lena Persson.

Annons

Sluta röka och se över maten är också bra.

Om allt detta kan kvinnor i riskzonen informeras om de får sin benskörhet mätt, tycker Lena Persson.

– De kan också få tabletter med kombination av kalcium och d-vitamin.

Svenska och norska kvinnor är benskörast i Europa.

Att landstinget bjuder kvinnor med skört skelett på solresor med promenader tror inte Lena Persson hjälper.

– Det vore trevligt, men det är de dagliga promenaderna, den dagliga motionen och de dagliga vanorna som betyder mest.

Det är mest kvinnor som blir bensköra. Deras intersseförening heter Riksföreningen Osteoporotiker och finns i Stockholm. Det finns ingen avdelning i Blekinge men Lena Persson är kontaktperson här.

Margareta Andersson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons