Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Billigast vaccin i Blekinge

BLEKINGE Vaccin mot influensa ryms inom högkostnadsskyddet även den här säsongen. Men bara i Blekinge.
Nu kräver länets smittskyddsläkare att alla landsting ska införa samma system som Blekinge har, eftersom olika förmåner i olika landsting framstår som orättvist, både mot patienter och mot landstingens avgiftssystem.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2001

– Blekinge har det allra billigaste vaccinet för dem som mest behöver det. Men i riksstatistiken ser det ut som om vi är dyrast, säger smittskyddsläkaren Rickard Eitrem.

De som är riskgrupp när det gäller infuensa har sannolikt redan nått högskostnadstaket eller närapå. Det betyder att riskgruppen får gratis vaccin i Blekinge.

Annons

> Högkostnadskortet

De som inte varit sjuka de senaste månaderna och inte haft så stora utgifter för läkemedel får däremot betala vaccinet. Men de får räkna sig tillgodo utgiften på högkostnadskortet.

– En finess med detta Blekingesystem är att riskpersoner även under 65 år får gratis vaccin. Där det är gratis bara för pensionärer eller riskgrupper får de inte det. Däremot får en frisk 66-åring som går flera golfrundor i veckan gratis vaccin där, säger Rickard Eitrem.

> Vad är “riskgrupp”?

Han tycker också att det är en rättvisevinst i att sjuka inte spelas ut mot varandra när begreppet riskgrupp ska användas. Det blir strid ibland när patienterna själva tycker de tillhör riskgruppen fast doktorn inte tycker det.

Till riskgruppen brukar räknas personer med hjärt-lungsjukdom och ålderssvaga. Många äldre förlorar ork och färdigheter vid en svår infektion och kan inte återhämta sig.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons