Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekingar demonstrerar i Göteborg

KARLSKRONA – Jag vill demonstrera för demokratin. Mot EU och EMU som innebär att kapitalets makt ökar vilket medför att demokratins makt minskar.
Det säger socialdemokraten och förre landstingsrådet Åke Andersson i Johannishus. Han är en av flera 100 blekingar som i morgon demonstrerar utanför EU-toppmötet i Göteborg. Sydöstran har talat med några av dem inför avresan.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2001

– Jag tycker det är viktigt att sätta fokus på följderna av den politik EU står för, säger Åke Andersson. En följd som vi ser i Sverige är neddragningar inom offentlig sektor. Idag svarar den för 1/4 av bruttonationalprodukten. För drygt 10 år sedan var det 1/3. Följderna av det ser vi idag i skolan, sjukvården och omsorgen.

– Till demokratiaspekten hör också en social och ekonomisk del, menar Åke Andersson.

Annons

> Viktigt visa motståndet

Han ser ett hopp i breda proteströrelser typ Göteborgsaktionen. Det skapar ett forum som saknas i de etablerade politiska partierna, menar han.

– Arbetarrörelsen har svikit sin uppgift. Idag är det omöjligt att ta upp den här typen av frågor och kritik i arbetarrörelsen. En följd av det blir att det växer fram den här typen av grupper.

Helene Nordin från Karlshamn är en av de lokala miljöpartister som finns bland demonstranterna i morgon. Hennes förklaring till varför hon demonstrerar är att hon vill ta del i en folklig mobilisering för ett annorlunda Europa.

– Etablisemangen hade hoppats och räknat med att det svenska ordförandeskapet skulle leda till en mer EU-vänlig opinion. Så har det inte blivit och det känns viktigt att visa styrkan i det folkliga motståndet.

– Jag vill inte se en utveckling mot mer och mer överstatlighet. Samarbetet inom europa skall vara mellan självständiga stater. Det viktigaste idag är kampen mot EMU och de konsekvenser det skulle få om Sverige går med där.

> Mer än demonsstrationer

Många av demonstranterna från Blekinge åker till Göteborg med organiserade busstransporter igår och idag. Andra åker tåg , som Sanna Åkesson och Lovisa Hagerfors, som Sydöstran träffade på järnvägsstationen i Karlskrona igår.

– Vi demonstrerar för att visa att vi inte accepterar EU som det ser ut idag och den politik EU står för. Just genom att det blir många kan man inte nonchalera kritiken.

– Det är inte bara demonstrationen som är viktig, menar Sanna Åkesson. Hela helgen är det intressanta föredrag och seminarier. Jag hoppas kunna gå på en del av dem. Och så är det bra artistuppträdanden på kvällarna.

– Det är roligt och nyttigt att träffa andra som är intresserade av sådana här frågor och diskutera. Jag ser verkligen fram emot det.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons