Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekingepoliser finns överallt - utom i Blekinge

KARLSKRONA I måndags åkte 12 blekingska polismän till Göteborg, för att delta i bevakningen kring EU-mötet. I morgon åker sex blekingska polismän till rockfestivalen i Hultsfred – och i helgen väntar ett personalkrävande kungabesök och en dito drakbåtsfestival.
– Det är tufft nu, pustar poliskommissarie Anders Knutsson i Karlskrona.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2001

Det är ingen hemlighet att det råder brist på poliser i Blekinge.

Så här i sommar- och semestertider är de som finns i tjänst dessutom avsevärt färre än annars.

Annons

Till råga på allt finns nu tolv av länets polismän, den så kallade insatsstyrkan, i Göteborg, för att upprättahålla lag och ordning under det stora EU-mötet där – och i morgon åker alltså sex andra Blekingepoliser till rockfestivalen i Hultsfred för att se till så att inga hemskheter händer där.

Dessa båda kommenderingar är inget länspolismyndigheten kan tacka nej till.

– Det är klart att sådana här kommenderingar sätter sina spår i den övriga verksamheten, säger poliskommissarie Anders Knutsson till Sydöstran.

– Allrahelst nu när vi går in i semesterperioderna.

– I helgen kommer dessutom kungaparet till Karlskrona för att ta emot sin son och HMS Carlskrona – och samtidigt brakar drakbåtsfestivalen lös.

Men Anders Knutsson vill ändå inte påstå att den blekingska polisen kommer att gå på knäna dessa dagar.

– Vi har lyckats få ihop vaktlistor som jag tror ska bli fullt tillräckliga. Jag är inte orolig.

Men av naturliga skäl är det inte många polismän som undgår övertidstjänstgöring.

– Vi har Sweden Rock Festival alldeles bakom oss, och nu alla de här evenemangen i veckoslutet. Men så

har vi också flera bemanningskrävande tillställningar framför oss; Lövmarknaden i nästa vecka, Killebom, Tosia Bonnadan, Östersjöfestivalen, Sailet...

Annons

Sedan gränspolisavdelningen inrättades med befintliga resurser har trycket på framför allt ordnings- och närpolisen i Blekinge ökat betydligt.

Medelåldern är dessutom ovanligt hög.

I dagarna har det framkommit att tre av de poliser som nu snart går ut polishögskolan sökt tjänstgöring i Blekinge, där det finns flera vakanta tjänster.

Samtidigt kammade Blekinge tyvärr noll när det gällde tilldelning av alla de extramiljoner som regeringen överraskade Rikspolisstyrelsen med nyligen, för att fylla ”svarta hål” ute i landet, och för att möjliggöra rekrytering av nya poliser.

Björn Mogreen
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons