Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekingeresenärer drabbade av tågkaos

KARLSKRONA – Den ska gå från Karlskrona 14.30. Men vi har inga garantier för det, säger Vivi-Ann Pettersson i Blekingetrafikens trafikupplysning.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2001
Fredrik Karlsson, Robert Olsson och Tommy Karlsson fick vänta på tågen igår.
Fredrik Karlsson, Robert Olsson och Tommy Karlsson fick vänta på tågen igår.Foto: 

Hon sitter med hörlurarna på och slår i tidtabellsblad. Mellan två samtal berättar hon hastigt om en stressig dag:

– Vi har haft kö på linjen sedan klockan sex i morse. Egentligen är det SJ som ska svara på frågor om strejken men när folk inte kommer fram där ringer de till oss. Så de frågar om anslutningar i Skåne och vilka fjärrtåg som går - och jag försöker svara.

Annons

– Och samtidigt har det varit alla de vanliga förfrågningarna om busstrafiken här i Blekinge.

> Puffar rök

Ute vid perrongen står det Kustpilentåg som skulle gå 14.30. Dörrarna är ännu stängda, men det kommer rökpuffar från dieselmotorn.

– Jag skulle åkt för en timme sen, berättar Britt Strömberg.

Hon ringde till SJ i Malmö kvällen innan och till Blekingetrafiken på morgonen för att få besked.

– Nu ska jag bara till Bromölla och det gör ingen om det blir en timme senare. Men i morgon ska jag vidare till Värnamo - och då är det viktigt att tåget går, för det är mitt yngsta barnbarn som tar studenten där!

> Åka med tummen

Tre killar i flottans blå sitter och ligger på en bänk. De berättar att de skulle åkt tidigare egentligen om det gått några tåg.

– Det är svårt med att boka om biljetterna. Man har fått ringa en massa, men är ändå inte säker på att det verkligen går tåg, säger Tommy Karlsson.

– Jag ska till Ängelholm, men jag vet inte alls hur jag kommer vidare efter Hässleholm, säger Fredrik Karlsson, men ser inte så bekymrad ut över det.

Annons

– Det kan bli många som åker med tummen idag, säger Robert Olsson som ska till Landskrona och kliver av den här kustpilen i Lund.

> Med i hjärtat

Föraren på en av de få Kustpilar som lämnade Karlskrona i går var Kent Lamberg. Han tyckte att det kändes lite konstigt att köra när så många andra strejkade:

– Vi som är med i de andra facken har ju fredsplikt och ingen möjlighet att strejka. Men jag är med dem i hjärtat, säger han.

– De stora facken är för stora. Vi lokförare är en liten grupp med speciella krav, som försvinner när de gör upp för stora personalgrupper på samma gång.

Han är med i Statstjänstemännen, ST, och har inte tänkt gå över till SLFF.

– Jag har bytt fack fram och tillbaka mellan ST och Seco ett par gånger, så jag tycker att jag har bytt färdigt, säger Kent Lamberg och öppnar tågdörrarna.

> Första klass

På den andra perrongen står några och väntar på ett försenat motorvagnståg från Emmaboda. Den trafiken har störts mindre än Kustpilen, men många av passagerarna hör till dem som ska vidare:

– Jag hade tänkt åka 12.50. Jag skulle vidare med ett X2000-tåg som var inställt, berättar Inge Löwegren som står och väntar på perrongen. Han har varit ett par dagar för jobbets räkning i Karlskrona och nu vill han hem till Katrineholm.

Annons

– Det fanns bara förstaklass kvar på nästa tåg som gick, men det får jobbet betala.

Trots att han kommer senare till Katrineholm känner han sig inte särskilt drabbad av strejken.

> Missar Kastrup

– Det är alltid så att det går ut över tredje man på något sätt. Det är inte så mycket att uppröras över. Däremot är gillar jag inte när folk utnyttjar vårt system och sjukskriver sig i protestaktioner; det är bedrägeri. Att strejka är mer rakt.

Inne på stationens biljettförsäljning berättar Arne Persson att de haft mycket samtal med kunder under dagen:

– De flesta har vetat om att det varit strejk. Alla blir inte glada, men i stort sett har det fungerat bra.

– Vi har försökt lösa deras problem på olika sätt. Men det är inte alltid vi kunnat hitta en lösning. Vissa har haft anslutningar i Köpenhamn eller Kastrup som vi inte kunnat klara - det har de fått lösa på något annat sätt än genom SJ.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons