Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekingeriksdagsman åkte taxi för 36.000

KARLSKRONA Det stormar kring riksdagsledamöterna. Stoppa bilismen utropar vänsterpartiet och miljöpartiet. Samtidigt åker de båda partiernas ledamöter taxi för tusentals kronor.
Sölvesborgaren Willy Söderdahl, v, har åkt taxi för 36 798 kronor under de senaste två åren. Det visar Aftonbladets granskning.
– Först blev jag förskräckt när jag såg hur mycket det var, men jag står för mina resor.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2001

Det började med miljöpartisten Yvonne Ruwaida. Hon kunde inte visa kvitto på resor hon gjort. Anledningen till att de båda partiernas ledamöter granskas är att ökad användning av kollektivtrafiken är viktiga inslag i deras politik. Samtidigt vill de minska privatbilismen.

Många av partiernas ledamöter har motionerat flitigt i frågan. Willy Söderdahl är en av dem.

Annons

> Högt på listan

Av riksdagens 59 miljöpartister och vänsterpartister återfinns Willy Söderdahl på 14:e plats i taxiåkarligan. Av de som granskats toppas listan av Söderdahls partiledare Gudrun Schyman. Under de två åren som granskats har hon åkt taxi för 188 194 kronor. Två är Yvonne Ruwaida, miljöpartiet, med sin räkning på 156 969 kronor.

– Jag tycker det är bra att saken granskas men det är ingen drömtillvaro vi lever som riksdagsledamöter, säger Willy Söderdahl.

Att Söderdahl hamnar högt på listan försvarar han med att kommunikationerna är dåliga från Sölvesborg.

– 90 procent av mina resor går till Stockholm. Då måste jag ta mig till Kallinges eller Everöds flygplats. Alternativet är tåg. Då måste jag åka från Kristianstad för att hinna till utskottsmötena. Det kostar cirka 500 kronor att åka taxi enkel resa till Ronneby och flygbuss går ju bara från Karlskrona.

## Kan du inte åka på måndagskvällen från Sölvesborg?

– Nej då tar det här uppdraget för mycket tid och jag är borta från familjen och Blekinge för länge. Det är ett för högt pris. När jag blev riksdagledamot fick vi instruktioner från partiet och riksdagen att vi skulle vara hemma så mycket som möjligt och inte gräva ner oss i jobb här i Stockholm, annars klarar inget av uppdraget.

> Landsbygden

De höga kostnaderna för riksdagsledamöternas taxiresor är nödvändiga om Sverige ska vara en representativ demokrati, resonerar Söderdahl.

– Vilket är annars alternativet? Ska vi bara ha riksdagsledamöter från Stockholm? Jag tycker att det är viktigt att ledamöterna kommer från hela landet.

Annons

## Tycker du att reglerna för resorna ska skärpas?

– Det är svårt att säga men jag kan stå för mina resor. Jag åker nästan bara mellan Sölvesborg och Stockholm, säger Willy Söderdahl.

Så berättar Söderdahl om sin resa till Muskö, förra onsdagen. Frågan gällde militärens marina underhåll och dragkampen mellan Karlskronavarvet och Stockholm.

– Jag åkte dit för att för att bilda mig en egen uppfattning så att jag kan tala för Karlskronas del. Jag resonerade med mig själv. Är det så pass viktigt att använda skattebetalarnas pengar till detta och det tycker jag.

## Hur är stämningen bland riksdagsledamöterna efter kvittoavslöjandet?

– Visst diskuterar vi kvittona och många av de ledamöterna som bor i Stockholm menar att de inte vågar ta tunnelbanan sent på kvällen. Vi jobbar ju ibland till nio-tio på kvällen.

Mikael Bondesson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons