Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekinges studenter ska röra på sig

KARLSKRONA Studenterna sitter för stilla vid sina datorer och böcker.
– Arbetslivet ser annorlunda ut för många grupper, med allt fler stillasittande arbeten. Alla mår bra av att röra på sig mer, studenterna är inget undantag, säger studentsköterskan May Gulis.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2001
Idrottsföreningarna har varit mycket intresserade av att sätta studenterna i rörelse. Enda undantaget är fotbollsklubbarna. Fredrik Jonsson, Ewy Olander, May Gulis och Sofie Börjesson har dock inte gett upp det målet.
Idrottsföreningarna har varit mycket intresserade av att sätta studenterna i rörelse. Enda undantaget är fotbollsklubbarna. Fredrik Jonsson, Ewy Olander, May Gulis och Sofie Börjesson har dock inte gett upp det målet.Foto: 

Vid en aktivitetsvecka i början av höstterminen ska bland annat de lokala idrottsförenigarna presentera sina aktiviteter, framför allt för de nytillkomna studenterna.

– Två tredjedelar av studenterna kommer inte från länet. Har de varit med i en idrottsklubb innan tappar de den kontakten när de flyttar hit, och för många blir det inte av att ta kontakt med någon ny klubb. Det är inte det första de tänker på när de ska etablera sig i en helt ny miljö.

Annons

De båda studentsköterskorna May Gulis i Karlskrona och Sofie Börjesson i Ronneby, har tillsammans med Ewy Olander som undervisar i Folkhälsovetenskap vid högskolan och studentkårens ordförande Fredrik Jonsson tagit initiativ till att bilda ett par arbetsgrupper, en som håller i aktivitetsveckan, och en som utformar en friskvårdspolicy för högskolan.

– Friskvårdspolicyn behandlar både studenter och personal vid högskolan. Det är ett erkännande av att högskolan också har ett ansvar för studenternas folkhälsa, säger Fredrik Jonsson från studentkåren.

Ewy Olander berättar att man haft några möten med landstinget, kommunernas fritidsförvaltningar och Blekinge Idrottsförbund; möten som ledde utöver den konkreta situationen med aktivitetsveckan.

– Dels fick kommuner och idrottsförbund upp ögonen för hur stor grupp det här är; BTH har över 400 anställda och 5 800 studenter på heltid och deltid. Det blev också början till ett nätverk; till skillnad från i många andra län finns det inte något gemensamt forum i Blekinge för folkhälsofrågor.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons