Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blekingsk kunskap på export till EU

KARLSKRONA · LO-distriktet får tio miljoner av EU för att sprida den blekingska modellen för kompetensutveckling i Italien, Spanien och Slovenien.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2001

– Den 15 september förra året skickade vi iväg vår ansökan till EU och nu har den gått igenom, säger projektledaren Sterne Johannesson och klappar en tjock pärm med projektbeskrivningar, budget och annat underlag som resulterat i ett EU-bidrag på nära tio miljoner kronor.

> Internetbaserad

Annons

Det som ska spridas till övriga EU är framför allt den internetbaserade kompetensbanken för företag i Blekinge där de kan informera varandra om vad de kan och behöver, och ett dataprogram där enskilda företag kan bygga upp en databas över vilken kompetens som finns inom företaget.

De programmen har utvecklats av det lilla Karlskronaföretaget Samurajdata, lett av förre hyresgästbasen Hans Olof Månsson.

Nu får företaget ungefär 2,5 miljoner av EU-anslaget för att utveckla programmen, översätta dem till spanska, italienska och slovenska och anpassa dem till de lokala förhållandena.

– Det är ett stort jobb för oss, även om det är utlagt över tre års tid. Vi har fem anställda och omsätter två miljoner om året. I det första skedet behöver vi inte nyanställa, men det kan bli aktuellt senare, säger Hans Olof Månsson.

> Hälften till Sverige

LO-distriktet i Blekinge är huvudman för den svenska delen av EU-projektet.

De utländska samarbetspartner man har är framför allt kommuner, företagarorganisationer och utvecklingsföretag på de tre orterna Florens i Italien, Valladolid i Spanien och Komen i Slovenien.

Men Sterne Johannesson beräknar att hälften av de tio EU-miljonerna stannar i Sverige.

I Blekinge har man ju redan gjort det mesta av det som ska förmedlas till Europa. Där kommer projektet istället huvudsakligen att handla om att informera och trycka på företagen att kompetenshöja sina anställda med hjälp av e-learning, alltså internet- eller datorbaserade utbildningsprogram.

> Information om-learning

Annons

I projektet kommer man inte att utveckla några egna e-learningprogram, utan bara informera företagen och facken om vad som finns på marknaden.

– Det är viktigt att också våra medlemsgrupper får utbildning så att de kan hänga med i den nya tekniken, motiverar LO-ombudsmannen Christer Sandström engagemanget i frågan.

> Samarbetar med högskolan

Fler samarbetspartners i projektet är Blekinge tekniska högskola, som får 750 000 kr för att göra en vetenskaplig utvärdering av projektet och arbeta med frågan om hur man ska kvalitetsbestämma utbildning.

För att sprida resultaten vidare samarbetar LO i Blekinge också med det Europeiska kommun- och regionförbundet CEMR i Bryssel.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons