Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bollywoodfilmer spelas in i Karlskrona

KARLSKRONA
Indiska inspelningar av Bollywood-film i Karlskrona skärgård. Det är en av planerna för att göra Karlskrona känt på den indiska marknaden.
Konsulten Jayant K Yadav tror på idén med indiska filminspelningar.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2008
Konsulterna Göran Lindblom och Jayant K Yadav, från Nybroföretaget Artamus, ska hjälpa Karlskrona kommun till ett ökat samarbete med den jättelika marknaden i Indien. Inspelningar av Bollywood-film i skärgården är en av idéerna.
Konsulterna Göran Lindblom och Jayant K Yadav, från Nybroföretaget Artamus, ska hjälpa Karlskrona kommun till ett ökat samarbete med den jättelika marknaden i Indien. Inspelningar av Bollywood-film i skärgården är en av idéerna.Foto: Maths Olsson

– Vi ska ta kontakt med Karlskronafilmaren Henrik J P Åkesson, säger Jayant K Yadav. Han är säkert intresserad.

Att göra Karlskrona till bas för indisk film i Skandinavien skulle öppna en jättemarknad både inom och utanför Indien, tror Nybroföretaget Artamus som gjort en förstudie - ”Affärschans Indien” - för ett ökat handelsutbyte mellan Karlskrona och Indien.

Annons

Indiska filminspelningar i den blekingska arkipelagen är bara några av idéerna som ägarna till Artamus, Göran Lindbom och Jayant K Yadav, näringslivschef Peter Adaktusson och kommunalråd Mats Lindbom, c, igår presenterade vid en presskonferens.

Bygga nätverk

Genom Nybroföretaget, med kontor i Indien, har näringslivskontoret i Karlskrona fått svar på hur den indiska marknaden fungerar och vilka insatser som behövs för att attrahera landet med 1 miljard invånare.

– Vi ska först och främst bygga på de nätverk som redan finns idag, säger kommunalråd Mats Lindbom.

Det är främst inom IT och telekommunikation kommunen tänker sig ett ökat samarbete. På den växande indiska marknaden satsas idag stort på mjukvaror och telekommunikation.

– Det gäller att försöka få indiska investerare till Karlskrona, säger Göran Lindbom.

Sjöfart och turism

Även inom sjöfart, hälsovård och turism tror Göran Lindbom att det finns en stor marknad för samarbete.

Och att ta tillvara på kontakterna med de sydasiatiska studenter, som idag läser på BTH, Blekinge tekniska högskola, ses som det allra viktigaste.

– Det är oerhört viktigt att de åker från Karlskrona som ambassadörer med goda kunskaper om samhället, säger Peter Adaktusson.

Annons

Ambassadören

Ett medborgarförslag lämnades förra året till kommunfullmäktige med tankar om att etablera handel med Indien.

– De tankarna fanns redan innan, säger Mats Lindbom som betonar att det inte handlar om att härma det kinesiska konceptet och Fanerdun som bygger handelscentrum för kinesiska exportörer i Kalmar.

I Karlskrona ska det inte handla om en permanent utställning med varor.

Ännu är planerna vaga men de ska nu arbetas fram på näringslivskontoret i Karlskrona. Någon tidsram är inte heller satt, inte heller vad det skulle kosta.

– Men vi kommer att starta med seminarium och bjuder in den indiske ambassadören till Karlskrona, säger Peter Adaktusson.

Rose-Marie Axelsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons