Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bostadskön växer i Karlskrona

KARLSKRONA Det är inte många år sedan tomma lägenheter var ett av Karlskronas stora problem. Idag är situationen den motsatta. Efterfrågan på bostäder har aldrig varit större och bostadskön växer framför allt i centrum, men också i ytterområdena där det tidigare varit lätt att få tag på lägenhet.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2001
Kvarteret Adlersten är det enda byggprojekt för hyreslägenheter som finns på Trossö. Men det kräver statliga subventioner för att Karlskronahem skall våga sätta igång och de 80 lägenheterna står klara tidigast om 1,5 - 2 år.
Kvarteret Adlersten är det enda byggprojekt för hyreslägenheter som finns på Trossö. Men det kräver statliga subventioner för att Karlskronahem skall våga sätta igång och de 80 lägenheterna står klara tidigast om 1,5 - 2 år.Foto: Mattias Mattisson

Alla större fastighetsägare i Karlskrona talar om ett dramatiskt ökat tryck efter hyreslägenheter det senaste halvåret. Karlskronahem har idag 400 i bostadskö, varav hälften vill ha en lägenhet i centrum. Gallionen som har hela sitt bestånd i centrala lägen har över 250 som köar efter bostad.

– Efterfrågan gäller att typer av lägenheter, från ettor till femmor, säger Mariell Lindvall på Gallionen.

Annons

Kortsiktigt pekar alla tecken på att läget kommer att bli ännu värre. Det finns byggplaner centralt för bostadsrätter, men för hyresrätter finns bara Karlskronahems planer på 80 lägenheter i kvarteret Adlersten vid parkeringshuset Urmakaren. När det blir verklighet är dock oklart. Det beror på vilka besked regeringen ger om subventioner till bostadsbyggande i vårpropositionen. Att det behövs subventioner är alla överens om. Idag kostar en nyproducerad lägenhet 1300 kronor per kvadratmeter bara i byggkostnad. Det motsvarar drygt 8000 i månaden för en normalstor trea.

> Slopa byggmomsen

– Vi tittar på Adlersten men det måste till någon form av subventioner, säger Åke Svensson, ordförande i Karlskronahem.

– Kan man använda en del av lokalerna till kontorsutrymmen så kan det går att få rimliga hyresnivåer. Men det är flera frågetecken som måste rätas ut innan vi kan ta ett beslut. En viktig faktor är hur högt vi får bygga.

Åke Svensson vill inte återinföra räntebidragssystemet utan vill se en subvention där staten ställer upp med ett engångsbelopp för varje lägenhet. Bill Jonsson, vd för Gallionen är inne på liknande tankegångar.

– Det enklaste vore att ta bort momsen på byggande av hyreslägenheter. Det skulle ge de 25 procent i bidrag som behövs för att få fart på byggandet. Jämfört med idag förlorar staten inga pengar eftersom man ändå inte får in några momspengar då byggandet står helt stilla. Däremot skulle man få in moms på driftsdelen.

> Strölägenheter lediga

Situationen i Karlskrona belyses av antalet tomma lägenheter. För fyra år sedan hade Karlskronahem närmare 800 tomma lägenheter. Idag är det 80 varav 60 i Kungsmarken. Det är en normal buffert för ett kommunalt bostadsbolag.

PBA, som är kommunens näst största fastighetsägare med de 1300 lägenheter som köptes av Karlskronahem förra året, har samma bild som Karlskronahem.

– Det senaste halvåret har trycket ökat markant. Idag har vi knappt 30 strölägenheter tomma, säger PBA:s vd Thomas Berntsson.

– Skall man få igång byggandet krävs betydligt mer än de 2,5 miljarder som regeringen flaggat för i vårpropositionen. Att ta bort momsen på byggande vore en åtgärd som gav effekt.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons