Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Brist väntas på undersköterskor

KARLSHAMN För att Karlshamns kommun ska klara pensionsavgångarna inom omsorgsförvaltningen måste dubbelt så många undersköterskor utbildas inom fyra år.
Nu anordnar kommunen rekryteringskampanjer både mot arbetssökande och skolor.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2001

Inom de två närmaste åren finns det tillräckligt med personal inom kommunens omsorgsförvaltning. Men ökar inte intresset inom det snaraste är det kris berättar Per Melkeraaen, utbildningssamordnare vid Karlshamns kommuns omsorgsförvaltning.

– Just nu behöver vi ett 40-tal färdigutbildade undersköterskor per år och det har vi. Men redan 2005 behöver vi nyrekrytera 70 stycken för att täcka pensionsavgångarna, säger han.

Annons

I år är det bara 2 personer som slutar. Nästa år är det 12. 2003 slutar 20 personer, 2004, 18 och 2005 hela 30 personer.

– Det är främst undersköterskor och sjuksköterskor som saknas, men vi kommer även att sakna arbetsterapeuter, socionomer och sjukgymnaster, säger Per Melkeraaen.

> Kampanjer pågår

Nu pågår rekryteringskampanjer runt om i kommunen. Bland annat har arbetsmarknadskontoret en kampanj mot Stenbackaskolan för att värva elever till utbildningar inom den offentliga sektorn.

– Frågan är hur kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare och locka till sig ungdomarna. Vi kan inte bara befolka vården med medelålders och äldre. Vi behöver de unga också.

En lika viktig fråga för Karlshamns kommun är att behålla den personal som redan finns i verksamhetet.

– Vi tittar bland annat på garanterad kompetensutveckling och att de anställda själva kan bestämma över sin arbetstid, berättar Per Melkeraaen.

Några tjänster kan tillsättas genom att de anställda som arbetar deltid ökar arbetstiden till heltid.

Anneli Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons