Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

BTH får examinera specialistsjuksköterskor

KARLSKRONA Blekinge tekniska högskola får rätt att utfärda specialistsjuksköterskeexamen för sjuksköterskor som vidareutbildar sig inom öppen hälso- och sjukvård, anestesi, intensivvård och akutsjukvård.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2001

Specialstsjuksköterskeexamen är en ettårig påbyggnad på den vanliga sjuksköterskeexamen, och det är en ny yrkesexamen som inrättades i år.

Det innebär att man reglerar de vidareutbildningar av sjuksköterskor som ofta redan finns.

Annons

21 högskolor och universitet i landet som utbildar sjuksköterskor har ansökt om att få utfärda specialistsjuksköterskeexamen.

Högskoleverket som granskat ansökningarna fann att utbildningarna i en del fall hade vissa brister. Samtliga ska följas upp och utvärderas inom fyra år, men på sju av högskolorna fanns det sådana brister att man vill göra denna uppföljning redan inom två år. Det gällde bland annat Karolinska institutet, Uppsala universitet, Högskolan i Halmstad och Hälsohögskolan i Jönköping. Blekinge tekniska högskola tillhör den grupp som inte behöver följas upp förrän om fyra år.

> Ökar utbildningen

– Det är viktigt att sjuksköterskorna får nya möjligheter till vidareutbildning, säger BTHs rektor Lars Haikola.

– Det är brist på sjuksköterskor idag, och vi kommer att utöka sjuksköterskeutbildningen redan nästa år.

Samtidigt har Högskoleverket avslagit Blekinge tekniska högskolas ansökan om att få utfärda magisterexamen i Omvårdnadskunskap (dvs ett fjärde påbyggnadsår).

– Men det var ett snällt avslag, säger Lars Haikola.

Högskoleverket ansåg att lärarkompetensen inom ämnet är god, men att själva huvudämnet inte var tillräckligt klart beskrivet i högskolans ansökan.

– Man hade inte fokuserat tillräckligt tydligt i sin beskrivning av ämnet på vad som är huvudområdena. Det är en svaghet som man delar med många andra inom det här nya ämnet; det finns ingen tradition att luta sig tillbaka på som inom etablerade ämnen som engelska och fysik.

> Ska komplettera

Annons

BTH har fått sex månader på sig att komma in med en kompletterande dokumentation ”där huvudämnet är klart uttryckt och ämnesdjupet beskrivet”. Om den är okej, så vill Högskoleverkets bedömargrupp ge klarsignal för magisterexamen i omvårdnad.

BTH fick också bakslag på magisterrätten i litteraturvetenskap, men av motsatt skäl till omvårdnadskunskap. Beskrivningen av ämnet var det inte något fel på, men däremot menade Högskoleverket att lärarresurserna var för knappa.

> Två för få

”Lärarna förtjänar åtskilligt beröm för att de förmår driva en av allt att döma god verksamhet med begränsade resurser”, skrev bedömargruppen. Men samtidigt menade de att det inte finns tillräcklig stabilitet i lärarkadern. Det finns medel för två lektorer, men har de tjänsterna bara varit helt fyllda under ett år under de senaste fyra åren.

– Det är den lilla högskolans dilemma, kommenterar Lars Haikola.

– Vi uppfyller minikravet på två disputerade lärare i litteraturvetenskap men den ena har en del administrativa uppgifter som prefekt i sin tjänst och den andra är nyanställd och vi vet inte om hon kommer att kunna finnas här till 100 procent.

Jan Hinderson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons