Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Chaufförer på Speed Trail vågar inte ta ut lönerna

BLEKINGE · Facket upptäckte att de anställda fått 600 000 för lite i lön de senaste 1,5 åren. Men när de anställda erbjöds att få ut sin fodran vägrade de - av rädsla att förlora jobbet.
– Det är en märklig situation. Vi har haft flera möten med gubbarna men de vägrar ta emot pengarna, säger Kenneth Björkman, ombudsman i Transport.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2001

Företaget i fråga är Speed Trailer i Kyrkhult. Ett företag som förra året hyllades i tidningen Dagens Industri som Blekinges snabbast växande företag. På fyra år har omsättningen ökat med 500 procent och vagnparken har vuxit från fem långtradare till 18.

Det var i samband med den avtalskontrollen som Transports Kristianstadsavdelning genomfört de senaste åren som lönefodran upptäcktes. Bara förra året hittade facket fodringar på över 2 miljoner till ett 100-tal medlemmar.

Annons

> Vill inte ha pengarna

Men de anställda på Speed Trailer vill inte ha några pengar. Till facket uppger de att de fruktar att bli av med jobben om de tar ut pengarna.

– Avtal är till för att följas, säger Kenneth Björkman som är mäkta irriterad över de uppgörelser som chaufförer gör på vissa åkerier som ligger under kollektivavtalet.

– Det slår mot hela näringen. Det blir en osund konkurrens. De flesta åkare är seriösa och tillämpar avtalet. De skall konkurrera med dem som kör under andra villkor.

– Speed Trailer har byggts upp snabbt, men man har delvis gjort det genom att gå vid sidan om avtalet. Det är inte sunt, menar Kenneth Björkman.

Erfarenheten visar att uppgörelser vid sidan om kollektivavtalet ofta ge orimliga arbetsmiljöförhållanden, säger Björkman.

> Arbetsgivarstöd

– Under våra kontroller hittade vi en gubbe i Helsingborg som hade 135 000 att fodra. Han fick ut sina pengar och numera följer han kollektivavtalet. Ekonomiskt förlorar han ingenting på det. Däremot har hans arbetsmiljö blivit oerhört mycket bättre.

Transport kommer att fortsätta sina avtalskontroller och Kenneth Björkman har inte gett upp hoppet om att få de anställda på Speed Trailer att ta emot de pengar de har rätt till.

– Vi skall dit och snacka med dem igen om några veckor. Vi kommer aldrig att ge upp vår strävan att avtalen skall följas.

Annons

Björkman betonar också att facket har stöd av arbetsgivarnas organisation i det kontrollarbete som drivs.

– Det ligger i högsta grad även i deras intresse att konkurrensen sker på lika villkor.

Kurt Karlsson
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons