Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Dags för grön mat den här helgen...

KARLSKRONA Trettondagshelgen, kan den bli lite nyttigare än jul och nyår? Sydöstran beger sig till en grön kock som tipsar om grön mat och ger råd om hur trettondagsmiddagen kan göras lätt och nyttig.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2001
Morötter marinerade med spiskummin - här på en bädd av parmaskinka. En omtyckt vegetarisk rätt som är lätt att laga.
Morötter marinerade med spiskummin - här på en bädd av parmaskinka. En omtyckt vegetarisk rätt som är lätt att laga.Foto: Ingmar Johanson

– Ett julbord är som ett berg av kött. Det är väl nästan bara rödkålssalladen som är vegetarisk.

Så säger Tom Gustafsson, som är restaurangchef på Gourmet Grön i Karlskrona. Restaurangen är inte helt vegetarisk, och Tom själv är inte någon vegetarian. Men såväl krogen som dess chef betonar köttets plats som en del av kosten.

Annons

– För mig är köttet ett komplement till det vegetariska. Visst tycker jag om en fin bit kött, men allra viktigast är grönsakerna.

> Man mår bättre

Som förklaring till detta anger Tom Gustafsson att man helt enkelt mår bättre av vegetarisk mat. Man blir piggare - inte alls lika hängig som efter en stor köttmåltid.

Och den restaurang han basar över illustrerar detta tydligt. Visst finns i buffén en avdelning med kött, men det vegetariska bordet är dubbelt så stort. Och just i julas erbjöd man ett vegetarisk julbord vid sidan av det traditionella.

– Vi hade rödkålssalsa, morotstsatsiki och potatissallad gjord på vinäger istället för majonnäs.

> Krögarens tips

När vi nu kommer fram till trettondagshelgen, och känner oss fullproppade med kött efter jul och nyår, finns det då några tips på hur man lagar någonting gott vegetariskt?

Tom Gustafsson ger några råd:

* Råvarorna ska ”smaka rätt”. En morot ska smaka morot, en kålrot ska smaka kålrot.

* Kombinera rätt grönsak med rätt krydda. Morot med spiskummin, fänkål med citron, paprika med vitlök.

Annons

* Krydda, salta och sockra ordentligt för att undvika mesig smak.

* Förväll alltid rotfrukterna.

## Tom Gustafssons rekommendation till enkel vegetarisk rätt - spiskumminmarinerade morötter:

1. Borsta morötterna, men skala inte. Mycket av smaken sitter i skalet.

2. Skär upp morötterna och förväll dem lite lätt.

3. Lägg morotsbitarna i en marinad bestående av salt, honung, pressad citron och lime, samt rapsolja utblandad med lite olivolja.

4. Krydda med ordentligt med spiskummin.

5. Salta och krydda mer efter smak. Smaka av hela tiden för bästa sötma, syra och sälta.

6. Garnera med hackade örter. Exempelvis färsk persilja eller koriander.

Daniel Reichberg
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons