Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Damp-docenten polisanmäls av föräldrar för förtal

KARLSKRONA Docent Eva Kärfves uppmärksammade föreläsning om Damp-barn i Karlskrona i förra veckan blir nu ett fall för polisen. Kärfve har polisanmälts för förtal av en förälder till ett barn med Damp-diagnos. Anmälaren ser det som förtal att Kärfve hävdar att Dampbarnens problem är en följd av sociala förhållanden inom familjen.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2001

Det var i tisdags i förra veckan som Eva Kärfve höll sin föreläsning i Karlskrona. Under rubriken ”Damp - hjärnskada eller hjärnspöke”, riktade hon hård kritik mot synen att Damp är en störning som beror på skador i hjärnan.

> ” Flumdiagnoser”

Annons

Kärfve menar att de problem många som får diagnosen Damp kan komma av brister i den sociala omsorgen och störningar i tidiga kontakter. Hon menar att det gått inflation i att ge stökiga barn diagnosen Damp. Diagnosen har satts på över 100000 barn i landet.

– Majoriteten av alla diagnoser är flumdiagnoser, menar Eva Kärfve.

Hennes synpunkter har redan tidigare mött hård kritik.

”Hon skulblägger”

Dampförespråkare har bl.a. krävt att hon skall dras inför domstol och att hon skall berövas sina forskningsmedel vid Lunds universitet. I lördagens Sydöstran fick hon också mothugg av barnläkaren Jörgen Landehag, som tyckte att det var förskräckligt att Kärfve skuldbelägger föräldrarna.

Nu har alltså en förälder löpt linan ut och polisanmält henne för förtal.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons