Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

De är närproducenter som lever sin dröm

Vi gillar att äta närproducerat. Det vi äter kommer ofta från små och entusiastiska lantbrukare som lägger ner sin själ i arbetet. Vi har träffat två av dem, Boel och Lars Dahlberg vid Orranäs Gårdsmejeri.
Lars Dahlberg
Orranäs • Publicerad 7 juli 2015
Geten Nils är gårdens kändis. Nils blev riksbekant när han vägrade bli lämnad på ön som var sommarvistet. Han hoppade i vattnet och simmade efter båten. Nils är kastrerad, men finns kvar på Orranäs. Han är lite av en mentor för killingarna, och ett kärt husdjur. Foto: Mattias Mattisson
Geten Nils är gårdens kändis. Nils blev riksbekant när han vägrade bli lämnad på ön som var sommarvistet. Han hoppade i vattnet och simmade efter båten. Nils är kastrerad, men finns kvar på Orranäs. Han är lite av en mentor för killingarna, och ett kärt husdjur. Foto: Mattias Mattisson

Vit Caprin. Rökmästarens Geta. Danö. Chevrerulltårta. Backakorv

På en glasskiva finns en textad lista med några av Orranäs Gårdsmejeris produkter. Paret Boel & Lars Dahlberg har sedan starten för fem år sedan successivt ökat verksamheten. Allt fler restauranger köper deras ostar. Kända kockar, som Mathias Dahlgren på Grand Hotel i Stockholm är lyrisk över getostarna - och köttet - från Orranäs.

Annons

– Jo, det går bra, berättar Boel Dahlberg. Vi började med 35 getter och en bock. Nu har vi total runt 140 getter och säljer allt vi producerar.

Dahlbergs har också börjat köpa komjölk som blandas med getmjölk för en Edamerliknande hårdost. Och killingköttet, som vanligtvis kasseras, blir till salami i ett charkuteri i Kalmar.

– Nu har vi ett sortiment vi är nöjda med.

Mejeriet har fått olika priser som visar att även kunder och branschfolk är nöjda, som priset för Ostfestivalens godaste ost två år i rad, 2014 och 2015.

Boel och Lars är klassiska "gröna-vågare", om man skalar bort naiviteten som förknippas med begreppet. De visste mycket väl att det inte skulle bli någon dans på rosor när Boel lämnade jobbet som chef för ett äldreboende och Lars sitt värmeanläggningsföretag.

– Det var min gamla dröm om att bo på gård, berättar Lars i lagringskällaren. Likt en champagneproducent vänder han ostarna varje dag så de ska mogna jämnt.

– Släkten kommer från Bergkvara och jag minns när jag åkte traktor som barn.

Lars började övertala Boel, som efter studiebesök på franska ostgårdar blev eld och lågor. Gården längs kustvägen mellan Torhamn och Kristianopel köptes in, mejeri och affär byggdes till starten 2010. Även om det gått bra för paret krävs det hårt arbete. Och mycket.

– Jag jobbar mellan fem på morgonen och elva på kvällen, säger Lars, och med djur blir man väldigt bunden. Men jag har aldrig ångrat mig. Det är ett livsstilsbyte som har många fördelar.

När Sydöstran knackar på dörren till affären öppnar Boel efter att ha tagit av sig den vita rocken och bytt skor. Att hålla en hög hygienisk standard är viktigt. Boel kommer från mejeriet där hon tillverkar den populära Vita Caprin, en halvhård getost.

Annons

– Det är roligt att ostarna säljer så pass bra. Vi hoppas att getköttet också kan bli populärt. Det som serverats på Grand Hotel har fått många lovord, liksom salamin.

Inom branschen brukar inte killingarna tas tillvara efter att de blivit 4-5 månader. För många är get kontroversiellt och köttet äts av få.

– Jag tror det kan ändras, säger Boel. Det smakar som ett mellanting av kalv och hjort. Tyvärr finns inte så många recept, men jag håller på att översätta franska recept, så det är på gång.

Boel gör en ny laddning av Vit Caprin. En förhållandevis mild getost, som blivit en försäljningsframgång för Orranäs Gårdsmejeri. Foto: Mattias Mattisson
Boel gör en ny laddning av Vit Caprin. En förhållandevis mild getost, som blivit en försäljningsframgång för Orranäs Gårdsmejeri. Foto: Mattias Mattisson
Hårdostarna på hyllan lagras mellan två och sex månader i den gamla potatiskällaren. De vänds varje dag. Foto: Mattias Mattisson
Hårdostarna på hyllan lagras mellan två och sex månader i den gamla potatiskällaren. De vänds varje dag. Foto: Mattias Mattisson
Osten får en yta från vildmögel, som växer i lager på lager och ger fina färger och mönster. Lagret borstas av innan försäljningen.
Osten får en yta från vildmögel, som växer i lager på lager och ger fina färger och mönster. Lagret borstas av innan försäljningen.
Foto: Mattias Mattisson
Foto: Mattias Mattisson
Nils är tillgiven som en hund, och kommer när Lars lockar. Men lite reserverad inför de främmande gubbarna från tidningen. Foto: Mattias Mattisson
Nils är tillgiven som en hund, och kommer när Lars lockar. Men lite reserverad inför de främmande gubbarna från tidningen. Foto: Mattias Mattisson
Nils håller koll på killingarna, som tyr sig till honom, följer geten varje steg han tar. Foto: Mattias Mattisson
Nils håller koll på killingarna, som tyr sig till honom, följer geten varje steg han tar. Foto: Mattias Mattisson

"Jag jobbar mellan fem på morgonen och elva på kvällen."

Foto: Mattias Mattisson
Foto: Mattias Mattisson

Han har långa arbetsdagar - men lever sin dröm.

Gunnar Svensson

Orranäs Gårdsmejeri

Roligast & tråkigast

Roligast: När kunderna är nöjda och Mattias Dahlgren ringer och berömmer. Och friheten. (Boel). Att vi säljer det mesta i Blekinge, det är väldigt roligt. (Lars).

Tråkigast: Vi är ganska sårbara, det märktes när jag råkade ut för en ridolycka (Boel). När tiden inte räcker till (Lars).

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons